Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 17. Szerda  Ma Rudolf és Kiara napja van.  

Fényvédelem a sugárözönben, amelyben élünk

„A virágnak két kedvese van: a levegő meg a fény, de a fény az igazi kedves. Afelé fordul, tárulkozik, s ha a fény búcsút vesz tőle, becsukódik, és elszunnyad a levegő ölelésében.”

Hans Christian Andersen

Lassan megérkezik a nyár és vele együtt a sok-sok napsütés. Ezt még a bőrünkön is elkezdtük megtapasztalni.

Az ember legnagyobb szerve a bőre. Felnőtteknél körülbelül 1,5–2 négyzetméter felületet jelent, és súlya kereken a testsúly hatoda. A bőr nemcsak szabályozza a testhőmérsékletet és a vízháztartás egy részét, hanem érzékszervként szolgál és védi a testet a környezeti hatásoktól, mint pl. a hideg, a hőség, az UV-sugarak, a vegyszerek, a baktériumok.

Az UVB-sugárzás hatására a bőr D-vitamint kezd előállítani. Az emberi test számára a D-vitamin a csontok, a fogak, az izomzat, valamint az immunrendszer működésében fontos szerepet játszik.
20 máj. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az egészséges felnőttek nem csak télen, hanem nyáron is D-vitamin hiányban szenvedhetnek. Halolaj, máj, mogyoró, tojás is tartalmaz D-vitamint, de ahhoz, hogy a napi D-vitamin adagot megkapjuk, naponta meg kell ennünk például fél kiló lazacot! Napozással sokkal hamarabb elérhetjük célunkat. Tavasztól őszig napi tizenöt perc napsütés hatására 400 U D-vitamin keletkezik fehér bőrűekben. Ötven év felett már 1000 U/nap ajánlott, ebben a korban már különböző készítmények használatával lehet pótolni a D-vitamin hiányt.

Fény nélkül az élet nem létezik!

A napfénynek számos pozitív hatása van a testünkre. Azonkívül, hogy elősegíti a D-vitamin keletkezését, lendületbe hozza a vérkeringést és gondoskodik a szerotonin, az úgynevezett örömhormon felszabadításáról.

Az ultraibolya sugarak hatásának köszönhetően a bőrben melanin (barna fényvédő pigment) képződik.

Ezeket a sugarakat három részre szokás osztani:

 •       UVC-sugarak
 •       UVA-sugarak (95%)
 •       UVB-sugarak (5)%
 •       A Sun Care vonalnál UVA-, UVB- és szélessávú szűrőt alkalmaznak, amelyek mind az UVA-, mind pedig az UVB tartományban hatásosak.
 •       Magas SPF értéket ér el (SPF: Napvédőfaktor vagy fényvédőfaktor, angol elnevezése: Sun Protection Factor). A napvédő termékek hatásosságának mértéke. SPF 30 azt jelenti, hogy egy személy a saját védelmi idejének a 30-szorosáig a napon tartózkodhat anélkül, hogy leégés következne be.)
 •       A teljes termékcsaládban a növényi összetételek között megtalálható a lycopen complex (erős antioxidáns, megbízható szabad gyökfogó). A karotinoidokhoz tartozik, és a csipkebogyóban magas koncentrációban megtalálható.
 •       Ezek a termékek tartalmaznak havasi gyopár-kivonatot is. Ez egy értékes, egyedülálló növény, amely védi a bőrt az irritációtól és a gyulladástól, puhít és hidratál, stimulálja a bőrregenerációt. Antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja az öregedést.
 •       A napozás utáni balzsam (Sun Care After Sun) többek között tartalmaz:

Nem jutnak el a Föld felszínéig, mert az ózonréteg elnyeli ezeket.

napozas-napfeny-borapolas 600

A bőrt a felszínen megbarnítják. Mélyen behatolnak a bőr rétegeibe – részben egészen az alsó bőr (Dermis) kötőszövetébe és idő előtti bőröregedést okoznak, amelynek következménye a ráncosodás. Ráadásul az UVA-sugarak a felelősek a napallergia kialakulásáért. Közvetetten károsíthatják a DNS örökítő anyagát, és megnövelik a bőrrák kockázatát.

Energikusabbak és agresszívebbek, mint az UVA sugarak. Bár csak a felső bőrbe (Epidemis) hatolnak be, ott azonban veszélyes égési folyamatot okoznak. Közvetlenül károsíthatják a DNS-t, és túlterhelhetik a bőr saját javítómechanizmusát. Az UVB-sugarak megnövelik a bőrrák kialakulásának veszélyét.

Szakértői vélemények szerint a bőr öregedése 80%-ban külső hatások következménye és csak 20%-ban genetikailag meghatározott.

A biztonságos napozás érdekében mindenkinek ajánlok egy különösen hatásos termékcsaládot, a „Just Sun Care” vonalat.

Rendkívüli készítményekről van szó, hiszen ritka növényeket is tartalmaznak.

A Sun Care termékekben a lycopen az E-, és C-vitaminnal együtt hordozórendszerekbe van beágyazva (ez biztosítja a hatóanyagok késleltetett kibocsátását). A sejtkárosodást és az idő előtti bőröregedést kitűnően képes megelőzni.

- Aloé-kivonatot, ami bőrnyugtató, védő, hidratáló, seb- és égésgyógyító hatású.

- Jojoba olajat: bőrtápláló és kényeztető folyékony olajszerű viasz, jó beszívódó képességgel rendelkezik.

Az egészséges napozás érdekében (főleg, ha a ragyogó színünket meg akarjuk őrizni) érdemes a termékcsalád összes termékét igénybe venni!

A Sun Care használata nagyon egyszerű!

Napozás előtt használjuk kb. 20 perccel FS30 napozókrémet, illetve spray-t (arcra, nyakra, dekoltázsra, főleg száj körül feltétlenül érdemes felkenni, hiszen ezeken a testrészeken öregszik leglátványosabban a bőr)!

Többször megismételhetjük, különösen erős izzadás után, vízben való tartózkodás után, és miután megszáradtunk. Napozás után viszont használjunk Napozás utáni balzsamot (Sun Care After Sun). Fürdés vagy tusolás után egyenletesen vigyük fel a bőrre. Napon való leégés esetén többször is kezelni kell az érintett helyet. Kellemesen hűsít. Sok esetben segít megúszni a leégés utáni bőrhámlást. Testápolóként, napi használatra is alkalmas.

Figyelem!

A babák és a gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért a káros anyagokat, valamint az UV-sugárzást is jobban átengedi. A szaruréteg védőfunkciója a negyedik életévtől kezd kialakulni. A barnuláshoz szükséges melanin csak a pubertás korban képződik a szervezetben elegendő mennyiségben. A gyermekek bőrét különösen intenzíven kell védeni, mert még nem tud fényvédő réteget kialakítani. Ezért 12 hónapos korig teljes mértékben óvni kell a pici babákat a napfénytől!

ÉLETFA PROGRAM : www.eletfaprogram.hu 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk