Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2020. április 9. Csütörtök  Ma Erhard és Dusán napja van.  

Interjú Klosz Péterrel, a Román Triatlon Szövetség vezetőjével Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

A magyar triatlonistáknak évek óta jó a kapcsolata Klosz Péterrel - aki 2016 óta a román triatlonszövetség elnöke, és az egyik alapítója - hiszen fantasztikus versenyeket rendezett még a korábbi években, ahol több magyar győzelem és dobogó helyezés is született. Most az ITU terepduatlon és terepduatlon Európa-bajnokság után beszélgettünk Péterrel (Malomsoky Ildikó - Tóth Viktor).

11 aug. 2017 0 comment  
Interjú Klosz Péterrel, a Román Triatlon Szövetség vezetőjével Foto: archív

Tóth Viktor: Mióta foglalkozol sporttal, a triatlonnal és miért választottad ezt a sportot?

Klosz Péter: 2009-ben vettem részt először triatlon versenyen, Sepsiszentgyörgy mellett megrendezett Háromszék triatlonon. (azelőtt hegyikerékpár maratonokon versenyeztem, persze amatőr kategóriában már egy pár éve). Nagyon megtetszett ez a számomra új sport és 2010-ben már meg is szerveztük az első triatlon versenyt Marosvásárhelyen, persze tereptriatlont.

Mióta vezeted a szövetséget, és milyen alapelvek mentén végzed a munkádat?

Klosz Péter: 2012-ben a triatlon szakág kivált az addig közös Román Kerékpár és Triatlon Szövetségből és megalapítottuk az új, Román Triatlon Szövetséget. Az alapító tagok között zömben, mind jó magam is, magán versenyszervezők voltunk. Az új Szövetség megalakításakor neveztek ki Főtitkárnak, illetve rá 4 évre, 2016-ban választottak meg a Szövetség elnökének. Hosszútávú programokba, egészséges fejlődésben gondolkodunk. Fontos a szelekciós bázis megnövelése amit a gyerek programok, versenyszervezőket támogató programokkal próbálunk elérni. Szakemberek képzése igen fontos része a szövetség számára, edzői kurzusok, továbbképzések, bírói kurzusok megszervezése (az idén lesz Romániában immár az elmúlt 4 évben a 4-ik ITU által rendezett szakmai továbbképzés). Fontos számunkra a nagy nemzetközi versenyek itthoni megszervezése is ami nagyban segíti triatlon sport promótálását (az utóbbi években legalább 4 nemzetközi versenyt szervezünk minden évben). A versenysport esetén az irányelvünk mindenféleképpen teljesítmény elvű, mindig az a sportoló, szakember van a nemzeti válogatottba behívva aki a legjobb eredményt produkálja és a szelekciós elveket szeretjük előre világosan leszögezni. Ugyanakkor megpróbálunk minden triatlon reménységet támogatni, megpróbálunk ott lenni minden nagyobb kontinentális és világ versenyen, minél több sportolót és szakembert nemzetközi versenyekre, illetve nemzetközi edzőtáborokba elküldeni tapasztalat szerzés miatt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A Románia területén megrendezett versenyek hány százaléka tartozik a te, vagy a szövetség szervezésébe, és hány versenyt szerveznek cégek vagy magán emberek?

Klosz Péter: Az idén 29 triatlon verseny van a Román Triatlon Szövetség naptárában amiből csak egyetlen egy volt csak a szövetség direkt szervezése alatt (a Wintertriathlon Európa Kupa). A különböző triatlon szakági Országos Bajnokságokat is pályázás alapján magánszervezők rendezték, illetve rendezik majd meg.

Milyen a kapcsolatod a magánkezdeményezések vezetőivel?

Klosz Péter: Mivel a versenyeink nagy számát magánszervezők rendezik a Szövetség így vele együtt nekem is kötelezően jó kapcsolatunk, kapcsolatom kell legyen velük. Kisebb nagyobb kompromisszumokkal ez eddig sikerült is. Jelenleg a Romániában megrendezett triatlon versenyek 99%-a szövetség versenynaptárában és a szövetség felügyelete alatt van. A szövetség felügyeli a három körversenyünket: Cross Triathlon Series, Romanian Triathlon Series, illetve Halfdistance Romanian Triathlon Series. Ezeknek a sorozatoknak a Szövetség a “tulajdonosa” és ez már olyan annyira vonzó erő a versenyszervezőknek, hogy egészen könnyű egy fedél alá hozni őket.

Előfordul-e, hogy megakadályozzátok egy versenyszervező kezdeményezését, és ha igen, milyen okokból?

Klosz Péter: Még nem kellett senkitől se visszavonni a versenyszervezéshez kiállított engedélyt, de már volt rá példa amikor tudatuk valakivel, hogy fölösleges megkérni az engedélyt, mert nem fogja megkapni, mivel nem biztosított a az versenypálya teljes forgalom előtti lezárása, adott esetben nyomást is gyakoroltunk a versenypálya felülvizsgálatával kapcsolatosan pontosan az előbb említett okokból kifolyólag.

Milyennek értékeled a Magyarországi triatlonversenyeket?

Klosz Péter: Eddig Magyarországon csak a nemzetközi versenyeket sikerült megnéznem, megtapasztalnom. Ezek szervezési színvonala nagyon jó volt.

Milyennek értékeled a kapcsolatodat a magyar triatlonszövetséggel?

Klosz Péter: Mondhatom jó kapcsolatokat ápolok a Magyar Triatlon Szövetséggel. Nagy Alpárhoz, a technikai szakosztály vezetőjéhez immár többéves személyes barátság köt, rengeteget segített nekem is, illetve a román szövetségnek a megalakulás óta. Jó a kapcsolatom persze a Magyar Szövetség edzőivel, illetve versenybiróival is. Ugyanakkor nem mondhatom, hogy intézményi szinten különleges kapcsolat lenne a két szövetség között. Sajnos nem ugyanazt az erőt képviseljük a triatlonban, így érdemszerűen inkább a velünk egy szinten lévő szövetségekkel igyekszünk különböző programokat futtatni.

klosz peter interju 5

Voltál már Budapesten féltávú Ironman versenyen. Mi a véleményed a Kropkó Péter által szervezett versennyel kapcsolatos problémákról?

Klosz Péter: Sajnos nem tudom mi húzódik a háttérben így erről nyilatkozni sem tudok. Mind sportoló részt vettem az első Budapesti Iromnan 70.3-an Kropkó Péter meghívására. Nagyszerű élmény volt, egy Erdélyi magyar számára Budapesten versenyezni. Sajnálom, hogy nem kerül megrendezésre, de nem tudom és nem is fontos számomra, hogy tudomásom legyen a verseny körüli problémákról.

Milyen motivációkat sorolnál fel az első tíz helyen, amiért valaki triatlonozni kezdjen?

Klosz Péter: A legfontosabb, amit a triatlon tud nyújtani az az önbizalom, olyan tudsz teljesíteni, amit sokan mások nem, egyúttal megismered a képességeid határait és túl is léped azokat. A triatlonos társadalom egy különleges család, amit a nemzeteken túlnyúló barátság és összefogás jellemez, igazén jó dolog ehhez a családhoz tartozni.

Hogyan értékeled a tereptriatlon és duatlon EB-t, amit Marasvásárhelyen rendeztetek?

Klosz Péter: Nehezemre esik objektív legyek egy saját rendezésű versennyel kapcsolatosan, de úgy érzem egy igazán remek versenyt sikerült rendeznünk. Rengeteg pozitív visszajelzés jött mindenfelől, úgy az elit, mind az amatőr versenyzők részéről. Hosszú, több mind féléves munkánk gyümölcse volt.

Egyébként szeretem a számokat így sorolnák egy párat hogy lássuk csak, mi van egy ilyen verseny hátterében:
4 nap, 2 helyszín, 13 rajt (mindegyik percre pontosan), 825 résztvevő, 1000 adag vargabéles, 4000 liter víz, napi 300 szendvics, 152 repülőtéri transzfer, 1500 méter kerítés, 4 km jelölő szalag, 600 négyzetméter szőnyeg, 4 eredményhirdetés, 212 fő személyzet (beleértve 15 hegyimentőt, 55 önkéntest, 13 szakmunkást, 3 hostess lányt, 4 sofőrt, 5 időmérőt, 25 versenybírót (13 külföldi), 2 fotóst, 2 filmest, 2 kerékpár szerelő csapatot, csomagmegőrzőket, masszőrt, VIP hostesseket, biztonsági embereket) és persze a “csapat” ami egy 15 főből álló csapat pontosan kijelölt hatáskörrel.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nálatok hogyan aránylik egymáshoz az országúti és a tereptriatlon, kik vesznek részt az egyes versenyeken, mennyire van átfedés a versenyzők között?

Klosz Péter: Romániában nagyjából egyforma a terep, illetve az országúti triatlon versenyek száma, de az utóbbi időben a résztvevői arány az országúti triatlon versenyek felé billen. Az átfedés nagy, de inkább csak egy irányból, a tereptriatlonosok általában futnak a két országúti körversenyen is, de egyre nagyobb számban vannak azok, akik csak az országúti triatlont választják.

Te magad milyen versenyeket tervezel, mire készülsz, van-e álom versenyed?

Klosz Péter: Sajnos nem igazán volt időm magammal foglalkozni az idén, nincs semmi tervben de remélem az idén kilencedszerre is sikerül a Királykői hegyi maratont lefutni, ez az egyik kedvenc versenyem 42 km, 2500 méter szint csodálatos tájakon.

Köszönjük a beszélgetést! Mi biztosan megyünk még Erdélybe triatlonozni, reméljük Titeket is üdvözölhetünk majd magyar versenyen.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 11 augusztus 2017 13:32

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)