Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

32. AIDA szabadtüdős búvár világbajnokság zárónap Törőcsik Zsófia sikerével (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Június 28-án, a litvániai Kaunasban zajló 32. AIDA Szabadtüdős Búvár Világbajnokság utolsó napján dinamikus apnoéban (DYN) versenyeztek a sportolók. Feladatuk az volt, hogy monofinnel minél messzebbre ússzanak a víz alatt. Ezt a számot tartják a legszebbnek és a legdinamikusabbnak. Emellett a DYN-ben elért eredmények a legjobbak, mivel a delfintechnika a leghatékonyabb. Vannak akik valószínűleg nem élvezik annyira mégsem: a bírók és a biztonságiak, akiknek szinte futniuk kell a medence mellett, hogy lépést tartsanak a sportolókkal.

30 jún. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
32. AIDA szabadtüdős búvár világbajnokság zárónap Törőcsik Zsófia sikerével (+videó) Foto: Töröcsik Zsófia

Dinamikus számok: DNF - uszony nélkül | DYNB - bifinnel | DYN - monofinnel

Statikus szám: STA - statik (lélegzetvisszatartás felszínen lebegve, ez az egyetlen szám ahol az idő a mérvadó, a többinél kizárólag a megtett táv)

Nők

A nők továbbra is magas szintű teljesítményt nyújtanak, ráadásul új tehetséges hölgyek bukkantak fel. Tavaly Bevin Reynolds (ZAF) debütálása volt kiemelkedő, aki DYNB-ben aranyat, DNF-ben és DYN-ben két ezüstöt nyert. Idén megcsodálhattuk Törőcsik Zsófia (HUN) eredményeit, aki kétszer lett Vice Champion egyéni csúccsal és országos eredményei lenyűgöző javulásával. Zsófia a 17. előfutamban úszott és 250 méteren (820 láb) fejezte be, tiszta és magabiztos felszíni protokollal. Julia Kozerska (POL) aki az utolsó előfutamban indult, tudta társai korábbi eredményét. 250 méteren fordult, lökött a medence mellett, és egészen frissnek és kipihentnek tűnt a felszínre érkezéskor – ez a harmadik aranyérme! Végül a Yasuko Ozeki (JPN) bronzérmet szerzett 231 méteres (758 láb) távval. A bajnokság során Yasuko két szakágban is a 4. helyen végzett, most egy kis szerencse segítségével Yasuko végre dobogóra lépett. Natalie Bruce (USA) pontosan ugyanazt a távot, 231 m-t úszott; Yasuko bejelentett teljesítménye azonban közelebb állt a megvalósult teljesítményhez, mint Natalie-é. Ezért Yasuko megszerezte az érmet, míg Natalie az AIDA új kontinentális rekorderje lett Észak-Amerikában.

Eredmények

1. hely - 252 m (827 láb) - Julia Kozerska (POL)

2. hely - 250 m (820 láb) - Törőcsik Zsófia (HUN) - AIDA Magyarországi rekord

3. hely – 231 m (758 láb) – Yasuko Ozeki (JPN)

Férfiak

A férfiak eredményei (mint ezen a bajnokságon minden szakágban) alig múlták felül a nőkét. A férfiak közötti verseny azonban olyan drámai volt, mint korábban soha! Az első ember, aki 250 méteren (820 láb) kanyarodott, Ibrahim Al Sulaitni (OMA) volt. 252 méteren (827 láb) ért célba, és hiba nélkül teljesítette a felszíni protokollt – fehér kártya. Az első versenynapon Ibrahim ugyanarra a távolságra jutott bifinekkel, de a felszíni protokoll hibája miatt diszkvalifikálták, így elszalasztotta az ezüstérem megszerzésének esélyét. A ma versenyző férfiak közül csak kettőnek sikerült messzebbre úszni Ibrahimnál, így végül megszerezte a bronzérmet.

Az utolsó futamban Rolando Salgado (CUB) és Clement Lesaffre (FRA) 266 métert (873 láb), illetve 254 métert (833 láb) úsztak. Rolando sokkal gyorsabban úszott, mint Clement, és megpróbálta végrehajtani a felszíni protokollt, miközben egy biztonsági búvár közvetlenül elé rohant, Clementet üldözve. Rolando zavartan levette az orrcsipeszt, és felmutatta az OK táblát, majd eszébe jutott, hogy nem vette le a szemüveget. Így hát megállt, levette a szemüveget, ismét megmutatta a táblát, és azt mondta: "Jól vagyok". Sajnos ez a műveletsor hibás, és az AIDA szabályai szerint Rolandót technikailag ki kellett volna zárni. Ennek ellenére a bíró fehér lapot mutatott Rolandónak. Közben Clement is befejezte a merülését, és fehér lapot kapott. A medence mellett Rolandót világbajnokként ünnepelték, de miután a bírók újranézték a merülésről készült felvételeket, a fehér lapot pirosra váltották. Ez egy nagyon döbbenetes és szívszorító helyzet!

Eredmények

1. hely - 254 m (833 láb) - Clement Lesaffre (FRA)

2. hely - 252 m (827 láb) - Ibrahim Al Sulaitni (OMA) - AIDA nemzeti rekord Ománban

3. hely - 242 m (794 láb) - Sylvain Desaulniers (CAN) - AIDA kontinentális rekord Észak-Amerikában

Összetett

A nőknél (és ironikus módon a férfiaknál is) Julia Kozerska (POL) lett az összetett győztes. Julia második éve nyerte el a Natalia Molchanova-díjat is, három aranyéremmel dinamikus szakágakban és negyedik helyezést az STA-ban. Julia összpontszáma 427,1 pont. A férfiaknál az összesített győztes 13,6 ponttal kevesebbet szerzett, összesen 413,5 pontot szerzett. Ennek ellenére David Spreitz Elings (SWE) számára ez egy óriási eredmény. David világbajnok lett az STA-ban, a 4. helyen végzett DYNB-ben és DYN-ben, a DNF-ben pedig jól érezte magát, így a 19. helyet szerezte meg a szakágban.

Forrás: facebook.com/MolchanovsFreediving 

Utoljára frissítve: vasárnap, 30 június 2024 20:19

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk