Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A cukrászda és a terepfutás - Bede Annamari interjú

  • Állapot: Aktuális

Bede Annamari évek óta vidám és aktív tagja a terepfutó eseményeknek, ahol csak megjelenik, jobb lesz a hangulat. Futásaival sok embert motivál és segít. Erről beszélgettünk vele.

30 márc. 2019 0 comment  

Bede Annamari vagyok, 12 éve élek Budapesten és párommal, Istvánnal osztom meg a mindennapjaimat. Jelenleg egy építőipari cég gazdasági csapatát erősítem már több, mint 5 éve és igyekszem a céges közösségi futócsapatot erősíteni. A barátaim egy csacsogós, sokat mosolygós, közösségi embernek ismernek.

Szerencsére én is így ismerlek. Hogyan kezdődött a terepfutó életed?

10 évesen kezdtem sportolni, pontosabban 17 évig kyokushin karatéztam versenyszerűen. Nagyon sokat adott ez a sportág az életemhez és a mindennapjaimhoz. Különösen két mesteremet szeretném kiemelni, Tóth Tivadarné „Babi” –t és Kalmár Csabát. Úgy gondolom, hogy az ő kezük és nevelésük formálta, illetve a karatéval megélt élmények, lehetőségek és emlékek a leginkább a személyiségemet. Az igazság az, hogy a karate edzések részeként utáltam a futást - bármire szívesen elcseréltem volna a dolgot csak futni ne kelljen. Aztán egy barátom ötleteként letévedtem életem első Nike Futóklub edzésére és az mindent megváltoztatott. Mondjuk akkor még fogalmam nem volt mit keresek ott, teljesen idegennek éreztem magam a sok futást szerető ember társaságában. Azóta eltelt kb 6 év…

Ebben a 6 évben nagyon aktív futó voltál, melyek a legszebb és legnehezebb élményeid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A legszebb élményeim főleg a terepfutásokhoz köthetőek. Nemrég voltunk a Csarna-völgy megóvásáért egy közösségi terepfutáson, amit Tóth Viktor szervezett számunkra és Takács Krisztián „Csipi” útmutatásával jártuk be az útvonalat. Vagy az éjszakai Balboák a CoffeeRUN csapattal amit szívesen kiemelnék. A Terepfutas.hu és az Ökofutás versenyek. Igazából minden olyan alkalom ahol futva és terepen járhatom be kis hazámat, gyönyörködhetem a természetben, a ritka értékes pillanatok mikor összefutok egy erdei állattal. Órákig tudnám sorolni! A legnehezebb… ebből most kifejezetten egy van ami beleégette magát az emlékezetembe. Ősszel Berlinben futottam maratont, sokat és céltudatosan készültem rá, 3:30:00-ás eredményt szerettem volna, viszont a várt célidő elmaradt... a 28 km-nél estem egy hatalmasat, a tömegben az egyik sporttárs előzés közben hátulról kirúgta a lábam. Nem volt szándékos, egy véletlen baleset volt, viszont olyan rosszul sikerült esnem, hogy a maradék 14 km megtétele valódi próbatétellé és fájdalmas küzdelemmé vált. Csalódottság, düh és fájdalom erre emlékszem a befutóból, nem tudtam megélni a pillanatot és ezt nagyon fogom bánni.

Tőled is megkérdezem, mert fontosnak tartom azok felé, akik még nem merték kipróbálni a terepfutást: nőként számodra mik a terepfutás nehézségei, szépségei?

Hm…azért mert nő vagyok valahogy sose jutott eszembe, hogy több nehézséggel kellene megküzdenem terepen, mint férfi társaimnak. A legtöbb fejtörést számomra az okozza inkább, hogy jussak el 1-1 helyszínre. Nincs jogosítványom és autóm sem, így gyakran folyamodom a telekocsis opcióhoz. Ennek köszönhetően viszont nagyon sok és remek sporttársra és barátra sikerült szert tennem! A futó közösség nagyon segítőkész társaság és imádok a része lenni. Na jó van egy nehézség, rettenetesen félek a siklóktól és a kígyóktól. Volt rá példa, hogy egy méretes erdei sikló pont a mi útvonalunkat keresztezte Balboa futás során, én meg lendületből a futópartnerem nyakában kötöttem ki. Terepen sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb tudok lenni, mint egy aszfalt versenyen. Leköt hogy a tájra, a környezetemre, a virágokra és az állatokra figyeljek. Sosem ért az erdőben atrocitás, biztonságosabbnak találom, mint lakott területen futni. Bár volt egy furcsa estem 1x a HHH-n, szembe futott velem egy meztelen pasi és csak futócipő volt rajta….na most elképzelhetitek milyen fejet vágtam és nem én vagyok az egyetlen, aki már látta az illetőt, feltéve ha ugyanarról az egyénről van szó.

Mi lenne az a pár motivációs mondat, amelyekkel ajánlanád a terepfutást másoknak?

bede annamari portre

Mert egy teljesen új élményben lesz részük, a terepfutás fejleszti a koordinációs képességeket, segít jobban koncentrálni, mégis ki tudsz kapcsolni közben. Erősebb leszel tőle, megtanít tisztelni minden emelkedőt. Új helyeket és csodákat fogsz látni a természetben, amit a város zajában biztos nem fogsz megtalálni.

Edzések - Te hogyan készülsz a hétköznapokban?

A Margitszigeti Atlétikai Club tagja vagyok és Vajda Zsuzsa segíti a klubtársaim és az én edzésmunkámat is Kis-Soós Zsanett és Soós Marci támogatása mellett. Jelenleg nincs önálló, egyéni edzéstervem, még nem találtam meg a következő NAGY célt amire célirányosan készülnék. Most hetente 2x veszek részt a MAC pályán résztáv edzéseken kedden és csütörtökön. Ezek az edzések többnyire rövid és hosszú tempó futásokból, váltogatásokból, futóiskolákból állnak. Emellett heti 2 nap megyek a Suhanj Fitnessbe, ahol a köredzések, a TRX és a streching órákon szoktam részt venni. Szerintem a futás nem elég a fejlődéshez, fontosnak tartom a kiegészítő edzéseket. Sokkal több figyelmet fordítok a nyújtásra is, mint korábban. Hétvégén van lehetőségem inkább terepre menni, ilyenkor igyekszem számomra hosszabb távokat választani (ami a saját mércém szerint hosszú az 20-30 km), ezeket vagy közösségi futások keretében vagy versenyeken oldom meg. Sok terepversenyre szoktam nevezni (ezen élcelődnek is a barátaim, hogy van egyáltalán olyan hétvége mikor nem versenyzek…?) ezek többségét edzésként, fejlődési lehetőségként fogom fel és szívesen próbálok ki új helyszíneket, eseményeket.

Hogyan jött el számodra a Szénás Kör lefutása?

A Szénás Kör fogalma tavaly jött velem szembe, nagyon szerettem volna futni rajta, egyre több ismerőst láttam aki már megcsinálta, de a Berlin maratoni edzéstervembe Zsuzsi ezt nem illesztette be, szóval tudtam, hogy ezt csak a maraton után futhatom majd először. Már a gondolat, hogy terepen futhatok és egy új útvonalat próbálhatok ki felcsigázott. Miután felépültem a sérülésből (ez kb 3-4 hét volt mire tünetmentessé vált a mozgásom) az első hétvégém a 31 km kis Szénás Körre vezetett, amit a CoffeeRUN csapat néhány tagjával teljesítettem. Imádtam! Azóta futottam januárban egy barátnőmmel megint, igaz akkor kicsit megszívattuk magunkat azzal, hogy nem vittünk csúszásgátlót és a szinte teljesen tükör jéggel borított útvonalon próbáltunk túlélni...

Sokat futsz terepen, sok hosszút, ahol már fontos a felszerelés. Te mit használsz a hosszú futásokhoz?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Van egy nagyon szuper futómellényem az Aonijie-től, pont akkora amiben számomra minden hasznos dolog elfér. Elől a kis zsebekben van hely benne a 2db 2,5 decis soft kulacsaimnak, telefonnak, géleknek, sótabinak, (Hammer Nutrition termékeket használok) mp3 lejátszónak, zsepinek, hátul a hátizsák részben pedig el tudok tenni egy vízhatlan tasakban széldzsekit, izolációs fóliát (ez mindig van nálam), pénzt, bakkártyát, bérletet, zsepiket, akár további enni vagy innivalót, lakáskulcsot. Ruházatban mindig az időjárásnak megfelelően igyekszem öltözni. Terepen Salamon Sense Ride-ban futok, ebből kettő is van otthon. Imádom ezt a terepcipőt, nagyon kényelmes és könnyű. Amit először vettem 0 km-esen ki is próbáltam a Nyúlcipőbolt Mátra Trailen, tökéletes volt, de azért másnak nem ajánlok ilyet, hogy versenyen próbáljon ki egy cipőt!

Ezutóbbi nekem is nagy kedvencem, régóta használom és még mindig szeretem. Mik a további terveid a futásban, a sportban?

Ebben a 6 évben először aszfalton futottam többet, aztán szép lassan elkezdett növekedni a terepfutások/versenyek száma és szeretnék ebbe az irányba váltani. Természetesen úgy, hogy a résztáv és pálya edzéseket is megtartanám, mert úgy érzem hogy a kettőt ötvözve nagyon sokat fejlődtem az elmúlt években. Szeretnék tovább fejlődni, főleg ami az emelkedők megfutását jelenti, mert ott még van mit javulnom.

Kikapcsolódás, pihenés. Te hogyan regenerálódsz?

Nagyon szeretek olvasni, egy jó könyv bármikor kikapcsol, élénk a képzelőerőm, ezért egy jó regénnyel bármikor új világban találom magam és ki tudok szakadni a hétköznapok nehézségeiből. Ha ezt verseny vagy nehéz edzés után egy forró fürdővel össze tudom kötni maga a kánaán. Mivel gyakran jövök – megyek a versenyek miatt, ezért sokat jelent számomra, hogy a párom toleránsan fogadja ezt a bolondériámat és amikor tud el is kísér a versenyekre, utána mellette pihenni igazi felüdülés számomra. A sok edzés mellett próbálunk időt csempészni a közös pillanatokra, hogy lelkileg is feltöltődhessek mellette.

Végül kérlek mondjad el, hogyan és miért ajánlanád a Szénás Kör lefutását!

Mindenkinek, aki szereti a terepfutást és egy klasszul kitalált útvonalon szeretné a hosszú edzését teljesíteni. A honlapon minden hasznos információt megtalálsz az útvonallal kapcsolatban (útvonal leírások, itinerek, track) és nem mellesleg az érem is szuper ami a szintidőn belüli célba érkezésnél kapunk. Természetesen ne feledkezzünk meg a cél helyszínétől nem messze található tünemény cukrászdáról sem, ahol beérkezés utáni jutalomként isteni sütiket és forró csokikat lehet fogyasztani (a tükörjeges futás végén ez tartotta bennem a lelket, hogy egy nagy bögre forró csoki lebegett a szemem előtt!)

Köszönjük a beszélgetést!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szombat, 30 március 2019 07:54

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)