Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Az őrült terepfutó ikonja - Takács Krisztián Csipi

  • Állapot: Aktuális

Van egy magyar futó, aki nemcsak nagyszerű eredményeivel, hanem színes egyéniségével is kitűnik a mezőnyből. Öntörvényű és gyakran kiismerhetetlen, nagyszájú és szókimondó. Ugyanakkor a futással szemben alázatos és tiszteletteljes. Furcsa keverék. Ő Takács Krisztián Csipi. Ha valaki nem ismerné, nem hallott volna róla, akkor itt az idő, hogy egy kis "rejtőjenős" szövegelést hallhassunk a futásról, a kihívásokról és a világ dolgairól.

04 febr. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  

Szerkesztői megjegyzés: ugyan tettem fel kérdéseket Csipinek, de hogy ne törjem meg a mesélésének lendületét és stílusát, ezeket a kérdéseket most kihagyom a szerkesztett anyagból. De így is érthető lesz.

1.

11 éve futok, 35 évesen kezdtem. 3 év után jött az első ultratáv, utána felgyorsultak az események. 12 órás körözős versenyek, az első terepes százas (Kinizsi természetesen), majd a hosszabbak... 2 év ultrázás után az első Kör, majd tavaly 10 év futás után az első UB, ráadásul privátban. Van a puttonyban kb. 70 darab száz km feletti teljesítés, ebből kb. 30 a combosabb fajtákból (Kör, Kazinczy 200, UB, Galyavár 110 mérföld, Vadrózsa...), jelentős részük önellátóan. Ennyi hosszú futás ad annyi tapasztalatot, hogy magabiztosan vágjak neki egy-egy új kalandnak.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

2.

Nekem a “Covid éve” volt az eddigi legjobb futóévem... nagyon kevés verseny volt, azt tudtam futni, amihez épp kedvem volt, tudtam fókuszálni új kihívásokra, főleg az Ultrabalaton(ok)ra... ebben az évben futottam az eddigi legtöbbet, új helyeken futottam, új embereket ismertem meg...nekem a tavalyi év inkább volt félig tele, mint félig üres.

3.

A felkészülésemben nem nagyon van tudatosság... pár alapszabályom van... minden héten meg kell lennie a 70 km-nek, bármi történjen, egy héten minimum 3 futás legyen és két futás között maximum 72 óra telhet el... tavaly a 70-et felvittem az UB miatt 100-ra, de ez időben nem jelentett többletet, mert szinte kizárólag aszfalton, síkon edzettem, nagyobb tempóban mint korábban... futás mellett viszonylag sokat tekerek (országúti), éves szinten összejön 6-8000 km két keréken... nyújtani szoktam (nem mindig), egyéb edzést, testmozgást csak rendkívül ritkán végzek.

takacs krisztian csipi ultramaraton terepfutas 6

4.

Teljesen átlagosan táplálkozom... annyit és azt eszek amit megkívánok, nekem a futás nem ér annyit, hogy sanyargassam magam, vagy megvonjak magamtól bármit amire épp vágyok... nagyobb kihívás előtt az utolsó nap reggeli ebéd vacsorára van bevált menüsorom, de abban sincs nagy csoda

5.

11 év alatt kialakult a bevált felszerelés, mennyiségre, típusra pontosan tudom, hogy mire van szükségem... korábban sok felesleges cuccot cipeltem magammal, ma már szinte grammra tudom hogy miből mi kell és mennyi... nagy könnyebbség ez, de rengeteg tapasztalás kellett mire idáig eljutottam...

6.

Kör+Pub...Az ugye alap nekem hogy minden évben megyek két Kört... az UB(k) miatt nem akartam év közben terhelni magam hosszú tereppel, így a tavalyi két Kör az utolsó két hónapra maradt...az ünnepek alatt volt két hét pihenőm melóból, adta magát hogy a második Kör ennek a pihenőnek az elején legyen...közben Mikinek mondtam, hogy ha esetleg van üresedés a PUB-on, akkor szívesen mennék egy télit... szólt, hogy január 2 szabad lett, úgyhogy a két hét pihenőt egy Balatonkerüléssel zártam... nem volt ez előre eltervezve, de végül is pont így lett jó.

takacs krisztian csipi ultramaraton terepfutas 3

11 napom volt a Kör és a PUB között... azt tudtam magamról, hogy két hét alatt kijövök egy ilyen terhelésből, a 11 nap necces volt... ilyen hosszú futások után két nappal már kimegyek egy laza tízesre, hogy gyorsabban regenerálódjak, meg hogy megnézzem mi újság a lábak körül... a Körön most igyekeztem a lehető legkíméletesebben menni... szerencsére nem sérültem, akkor már sejtettem, hogy nem lesz gond... három nappal a Kör után fixáltam a PUB-os indulásomat... a hátralévő időt pihenéssel, kajálással, regenerálódással, illetve rövidebb(10-15 km) nagyon könnyed futásokkal töltöttem.

Optimistán vágtam neki a PUB-nak, tudtam, hogy még bennem van a 150 km-nyi Börzsöny, de éreztem, hogy van bennem annyi még, hogy valahogy összehozom.

Az ilyen igazán nagy kihívásokat komolyan veszem... felkészülök az útvonalból, még akkor is ha ismerem azt, gondosan összeállítom a cuccomat, igyekszem jól aludni előtte, fejben végiggondolom a teljesítést, illetve ami nagyon fontos motiválttá teszem magam...magabiztos vagyok, tisztában vagyok a képességeimmel, de azt is tudom, hogy ilyen kihívásokon könnyű hibázni, ezért mindig tisztelettel vágok neki ilyesminek...számomra ez alap.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Számomra ezek a kihívások egyedül, segítők nélkül az “igaziak”, az ilyen instant körök szellemiségéhez nekem hozzátartozik az egyedüllét...nekem ez nem nehézség, nekem így kerek a történet... természetesen technikai nehézségek vannak ebből fakadóan, de ez is csak a “játék” része.

Szerencsés vagyok... soha nem volt gondom az egyedüllétből, a hosszú éjszakákból... eddig mindig megoldottam minden problémát, sosem kellett külső segítséget hívnom... volt egy főnököm, ő mondta mindig: Ne a problémát keresd, hanem a megoldást! ... mindig ez jár a fejemben, eddig bevált a tanács.

7.

A legjobb futós élményem? ... rengeteg van, de azt hiszem az első maratonom, az első börzsönyi éjszakám, a második Galyavár 110 mérföldem és első PUB-om befutója komoly versenyben vannak az első helyért.

8.

Legrosszabb élmény? ...nincs ilyen... voltak rettenetes mélypontok, pl egy 7 órán át tartó holtpont az egyik Kazinczy 200-on, amikor 7 óra alatt 21 km-t tudtam menni, vagy amikor végighánytam a Kör második 75 km-ét, de utólag, legkésőbb a célba beérve mindig minden megszépült nekem, sőt gyakran ezek a legemlékezetesebb teljesítések.

9.

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy 11 év után is motivált tudok maradni, 11 év alatt egyetlen egy hetet nem hagytam ki, mindig volt miért kimenni futni, mindig találtam valami jót, valami izgalmasat, valami szépet.

takacs krisztian csipi ultramaraton terepfutas 4

10.

Nincs edzőm, nem is volt, nem is lesz...egyszer kipróbáltam kíváncsiságból, hogy alkalmas vagyok-e ilyesmire... Szabó Gebre Gábor, aki szerintem a legjobb hazai futóedző irt nekem edzéstervet két hónapig... be tudtam tartani, sőt még a javamra is vált, de nekem az ilyen munka elveszi a futás lényegét: a szabadságot... ha ma pont lassan van kedvem futni, akkor nem akarok vicsorogni, ha holnap kedvem szottyan futni egy 50-est, akkor nem mondok le róla a tervszerűség miatt.

11.

Sosem naplóztam, nem érdekelnek a futásaim... ami múlt, elmúlt... jobban szeretek előre tekinteni... az edzéseimet mérem, de csak a táv miatt, néha nézem a tempót érdekességképpen, vagy hogy merre jártam, ha új helyen futok, de ezen kívül semmi.

12.

Nincs példaképem, úgy gondolom mindannyian mások vagyunk, mindenki a maga útját járja... van néhány sporttárs, akinek a sporthoz, a természethez való hozzáállása, vagy például a teljesítés közbeni fegyelmezettsége, esetleg a szerénysége szimpatikus számomra, tőlük igyekszem ezt-azt magamévá tenni, de de csak annyira amennyire vákuum keletkezik bennem erre...ilyen sportoló pl. Nyakas Gábor (Tinka)... nagyon másmilyen karakter mint én, de vele ennek ellenére is tudok azonosulni és nem csak a kiemelkedő teljesítménye miatt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

13.

Fejlődés?...érdekes kérdés...gyorsabb például nem akarok lenni, az a tempó amit most tudok maratonon, félmaratonon, vagy 10 km-en az nekem bőven elég... viszont szeretnék a számomra legkedvesebb távon, 100 és 200 km között sokkal stabilabb lenni... sokat fejlődtem ebben az elmúlt 2 évben, de úgy érzem van még bennem potenciál.

14.

Álmom...jó lenne még nagyon sokáig élvezni ezt a nagyszerű sportot, illetve ha egyszer odaállhatnék a Barkley rajtjába, na az menő lenne...az utóbbi időben egyre többen és többször zaklatnak azzal, hogy kéne írnom egy könyvet, lassan kezdik elültetni a bogarat a fülembe, de egyelőre még nem jött meg a szikra.

15.

Tanácsok

 

Kezdőknek

Az első időben csak fussatok...annyit amennyihez kedvetek van, úgy ahogy kedvetek van...ne akarjatok holnapután maratont futni, ne vicsorogjatok, csak élvezzétek a nagyszerű pillanatokat amit ez a mozgásforma ad.

Ultrásoknak

Ne akarjatok Csipi lenni én se akarok Bogár Jani lenni, vagy Bódis Tomi...ne mások álmát álmodjátok, hanem a SAJÁTOTOKAT, és ami még fontosabb: ha épp az utolsó leheletetekkel küzdötök, akkor se felejtsétek el: ez az egész csak játék.

Köszönöm! Csak annyit tudok mondani… szedd a lábad!

Végül pár extra kérdés, amit az első eszmecserék után mégiscsak feltettem Csipinek.

Mindig exhibicionista voltál? Vagy a rikító színek a futóruházatodban más célt (is) szolgálnak?

Nem tudom mikor kezdtem el élvezni az exhibicionista viselkedést, mindig voltak ilyen kilengéseim, de mostanra elfogadtam, hogy ilyen vagyok és leginkább szórakoztat.

Gyakran tűnsz fel jótékonysági vagy közösségi eseményeken. Ezek esetében mi mozgat téged?

Gyakran önkénteskedem, időről-időre beállok számomra kedves kezdeményezések mellé, úgy gondolom, hogy mindenkinek kutya kötelessége tenni is oda valamit, ahonnan annyit kivett már...az átlagtól kicsit ismertebb arcokra ez hatványozottan igaz szerintem. 

"Nem mindig" nyújtasz, nem végzel vázizomzat erősítést. Ennyire jók az adottságaid vagy bízol abban, hogy neked akkor sem lesz ebből gondod, ha az emberek többségénél ez elég komoly problémákhoz vezet?

Azt hiszem szerencsés is vagyok a sérülésmentesség miatt, voltak, vannak kisebb fájdalmak, de soha egyetlen hetet sem kellett kihagynom, de inkább annak köszönhető ez szerintem hogy 25 éve álló munkát végzek és ez rettenetesen megedzi a testet, masszívvá teszi a futóművet...emellett azért amennyire tudok, nyújtok is, jót tesz a bringa is, de az is fontos, hogy a rettenetes menetek között, adok magamnak nyugalmas heteket, vagy épp hónapokat is.

A tudatos felkészüléssel lehetnél jobb csak nem érdekel, vagy szerinted nem is lennél jobb ettől...?

Ha tudatosabban készülnék, akkor lehetnék kicsit jobb futó talán, de az abszolút élmezőny nem elérhető számomra... az nem vonz, hogy 15. helyett 12., vagy 6. helyett 4. legyek, sokkal inkább motiváció az számomra, hogy minél tovább űzhessem ezt a nagyszerű sportot, ehhez pedig nem biztos hogy jó út az, ha folyamatosan kicentizett edzésekkel sanyargatjuk magunkat.

Köszi, egy élmény volt :-)

Utoljára frissítve: szerda, 10 február 2021 18:51

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...