Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 18. Csütörtök  Ma Andrea és Ilma napja van.  

Josh Perry új támogatás nélküli pályacsúcsa a Pacific Crest Trail túra útvonalon Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Sebességi rekord dőlt meg a Pacific Crest Trail-en. Augusztus 7-én, vasárnap este 8 óra 56 perckor Josh Perry – egy 27 éves, lényegében állandó lakcím nélküli brit túrázó – elérte a kanadai határt, mindössze 55 nap, 16 óra 54 perc alatt tett meg egy 4270 km-es utat a mexikói határtól. Ez körülbelül napi 77 (!) km-es átlagot jelent, általában naponta 16-18 órát talpon. Ez ráadásul "self-supported" FKT (Fastest Known Time), ami tovább növeli az értékét.

13 aug. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Josh Perry a PCT teljesítése után Josh Perry a PCT teljesítése után Foto: https://infotourism.news/

Megdöbbentő ideje majdnem tíz nappal csökkentette Scott Williamson 2009-es férfi önfenntartó rekordját, ráadásul Perry öt napot faragott a Heather „Anish” Anderson által 2013-ban híressé vált önfenntartó rekordról, amely olyan lenyűgöző bravúr azóta is, hogy túlélte  a megdöntésére irányuló, majdnem egy évtizedig tartó könyörtelen próbálkozásokat. (Perry rekordját hivatalosan még nem igazolták, hiszen az erdőtüzek miatt alternatív útvonalakat kellett választania, de a FKT (Leggyorsabb Ismert Idők) egyik tisztviselője kedden azt mondta, hogy számíthat a hitelesítésre.)

Anderson eredménye, amivel a világ egyik legkitartóbb sportolója státuszát szerezte meg az Egyesült Államokban, volt az egyik ok ami Perry-t a teljesítésre csábította.

A self-supported jelentése: külső segítséget nem vett igénybe, minden utánpótlást maga intézett, az ösvényen aludt, minden szükséges felszerelését végig cipelte.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Perry teljesítménye mindössze 4 nappal marad el a tavaly megdöntött supported rekordtól, amit Timothy Olson, az Adidas Terrex sportolója állított be (supported: ”támogatott” teljesítés. Pl. Olson majdnem minden nap lakóautóban aludt, meleg, tervezetten összeállított  ételeket evett, a csapat minden szükségessel ellátta). Ez Perry teljesítményét még nagyobb magasságba emeli.

Perry a rekorddöntés és a gyalogtúrák fontosságáról beszél, a szárazság, a klíma vészhelyzet, a megnövekedett erdőtüzek korában. Kaliforniában a PCT első 1700 mérföldjén gyorsabban haladt, mint bármely más előtte feljegyzett túrázó – ideje 34 nap, 3 óra és 59 perc. Sok mérföldet kocogott vagy futott, olyan agresszív tempót diktált, hogy gyakran csak öt-hat órát pihent éjszaka. (Azok, akik próbálkoznak az FKT-val, néha csak napi két óra alvással is beérik, de tempójuk kisebb.)

„Egész felnőtt életemben hosszú távú túrákon vettem részt, gyerekként sokat mozogtam, 18 éves koromra elértem, hogy az év felében túrákon voltam.” – mondta a birminghami születésű Perry – "Amikor el kellett dönteni, mit fogok csinálni idén, a leghasznosabb megoldás a gyorsítás volt.”

Perry tavaly anyagi gondok miatt öngyilkosságot kísérelt meg, aminek túlélése után új lehetőségként tekintett a PCT FKT-ra.

pct sign

Egészen az idei évig a PCT az Appalache-, a Wonderland- és a Colorado-ösvényekkel együtt a FKT szervezet egyik „elsődleges nyomvonalának” számított. Azért került ki ebből a sorból, mert a gyakori erdőtüzek miatt lezárások „nagyon problémássá tették az évről évre történő összehasonlítást”. 

"A PCT valószínűleg soha többé nem lesz megbízható és stabil út." – mondta Alison Mercer, a Fastest Known Times igazgatója és Perry elsődleges kapcsolattartója.

Mercer elmondta, hogy a szervezet útlezárásokra és kerülőutakra vonatkozó terven dolgozik, hogy elkerülje a jövőbeni félreértéseket.

pct mountains route

Forrás: infotourism.news |  Ultrakönnyű túrázás Kércz Viktor

Utoljára frissítve: vasárnap, 14 augusztus 2022 00:53

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk