Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 29. Hétfő  Ma Péter napja van.  

Russ Cook, más néven a „Hardest Geezer” keresztülfutotta Afrikát 10.130 mérföldet maga mögött hagyva (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

2024. április 7-én, vasárnap a brit Russ Cook , ismertebb nevén a Hardest Geezer, befejezte Afrika projektjét, amely a kontinens déli végétől annak legészakibb csücskéig tartott - futva.

352 napnyi futás után, amely a dél-afrikai Agulhas-foktól kezdődött és a tunéziai Ras Angelában végződőtt Cook befejezte azt a hatalmas vállalkozást amellyel eddig több mint 613 000 GBP-t (775 000 USD) gyűjtött össze két jótékonysági szervezet, a Running Charity és a Sandblast Charity számára. A futás több mint 16.300 kilométeren (10.130 mérföldön) és 16 országon keresztül vezetett, követve a kontinens nyugati határát egészen a Szahara-sivatagon átkelés előtt.

10 ápr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Russ Cook, más néven a „Hardest Geezer” keresztülfutotta Afrikát 10.130 mérföldet maga mögött hagyva (+videó) Foto: Russ Cook Instagram

Mindezt hogyan szervezte? Minimális baráti csapattal, egy négykerék-meghajtású lakókocsival és egy lakóautóval - ez nagyon távol áll minden hatalmas költségvetéstől. Útközben Cook és csapata számos közösségi média csatornán dokumentálta utazását, köztük egy népszerű YouTube csatornán. Közel egy éves utazása során hűséges követőkre tett szert azáltal, hogy bemutatta az utazás csúcspontjait és őszinte volt minden nehézséggel kapcsolatban. Óriási vörös szakálla és jókedvű személyisége szórakoztató videókat eredményezett, amelyek bemutatták egy ilyen hatalmas vállalkozás megvalósítását.

De ahogy az várható volt, nem minden úgy alakult, ahogy tervezték.

Először azt tervezte, hogy északról délre hajtja végre a futást, de végül dél helyett észak felé tartott. Amint elindult az úton, a tervének rengeteg váratlan akadálya volt. Volt hogy fegyveresek kirabolták, túszul ejtették, de mindig sikerült biztonságba kerülnie. Először egy úszószemüvegben, majd egy továbbfejlesztett laboratóriumi szemüvegben futott át ​​a homokviharokban. Hátproblémák miatt orvoshoz került, röntgenre küldték, ételmérgezés miatt pedig napokig az út szélén hányt.

Átkelt Afrika két legnagyobb sivatagán, először a Namíbiain, majd a Szaharán. A végtelen homoktengerek között átszelte a kongói esőerdőt, a világ második legnagyobb esőerdőjét. Mindezekkel a tájakkal együtt jöttek azok az állatok, amelyekről Afrika híres. Elfelejthette az oroszlánokat és az elefántokat, mert úgy tűnik, hogy a különböző országok vízum- és engedélyszerzésével kapcsolatos problémák sokkal nagyobb kihívások közé tartoztak.

De a kitartás meghozta gyümölcsét, és Cook befejezte epikus futását.

Cook mindenkit meghívott, hogy csatlakozzon a futáshoz az utolsó napon. Április 7-én, vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 órakor találkoztak és elhagyták a Shell benzinkútját a tunéziai Ghezala városában, és addig futottak, amíg el nem érték a Földközi-tengert. Korábban bejelentette, hogy megfelelő célbaérkezési ünneplést tervez zenekarral és ingyenes szállással azoknak, akik kijönnek, hogy stílusosan kísérjék az utazása végén.

A nagy futó kihívások nem jelentenek újdonságot Cook számára, számos hatalmas projektet végrehajtott. 2019-ben a törökországi Isztambulból az angliai Londonba futott 66 nap alatt, útközben 11 országot bejárva. A saját kalandvágyó szelleme ellenére másokat is arra buzdít, hogy álmodjanak nagyot, és vágjanak bele saját nagy kalandjaikba.

Russ Cook teljesítésének megkérdőjelezése

A World Runners Association (WRA), amely mindössze néhány tagot számlál, azt állította, hogy a dán Jesper Olsen 2010-ben érte el ezt a bravúrt, amikor az egyiptomi Tabától a dél-afrikai Jóreménység fokáig futott egy hosszabb „world run” közben.

Cook délről északra haladt egy hosszabb útvonalon, de Phil Essam, a WRA elnöke az X-en megosztott sajtóközleményben azt mondta:

„A WRA elismeri, hogy a dán Jesper Kenn Olsen volt az első befutották Afrika teljes hosszát. A WRA ezért vitatja a brit állampolgárságú Russ Cook állítását, miszerint ő az első ember, aki végigfutja Afrikát."

A brit The Telegraphnak nyilatkozva Olsen maga is egy lépéssel tovább ment, mivel azt állította, hogy két másik WRA-tag – a francia Serge Girard és az ír Tony Mangan – is teljesítette a bravúrt. Idézték a következőt:

„Serge Girard világfutása során öt kontinenst szelt át, és a teljes futás alatt egyetlen pihenőnap nélkül teljesítette a futást. Ezt összehasonlítani Russ Cook afrikai futásával, ahol több szabadnap is volt – azt hiszem, minden tisztelettel –, önmagában egy kicsit húzós, ha összehasonlítunk egy félmaratont a maratonnal.”

A lap idézi Marie Leauteyt, egy másik WRA-tagot is, aki kifejtette:

„Gratulálunk Russnak, csak nem akarjuk, hogy megtagadják Jesper teljesítményét. Csak helyesen kellene tisztáznunk a tényeket. Nincs semmi gondunk azzal, hogy azt állítja, hogy ő az első, aki a legdélibb [pont]tól a legészakibb felé fut. De amikor azt olvassuk, hogy ő az első ember, aki végigfutja Afrikát, ez egyszerűen nem igaz."

Cook így válaszolt ezekre a felvetésekre:

„Az igazság kedvéért nem hallottam a korábbi futásokról, nem is néztem ezeket. De rengeteg ember van előttem, akik sok nagy futást vittek végig, és csak dicséretet érdemelnek, mert nagy kihívást teljesítettek - szóval semmi mást nem érzek, csak a tiszteletet.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Russ Cook (@hardestgeezer) által megosztott bejegyzés

Forrás:  irunfar.com | run247.com 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: szerda, 10 április 2024 11:58

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk