Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Az első nő és az első 5 fős finisher csoport a Barkley Marathons extrém ultra terepfutó versenyen Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

"Minden addig elérhetetlen, ameddig valaki el nem éri."

Barkley Marathons - a világ egyik legőrültebb és legkülönlegesebb ultra terepfutó versenyén több rekord is megdőlt. Ihor Verys első próbálkozásra nyerte meg a versenyt, Jasmin Paris az első nő, aki teljesítette a távot, a verseny 38 éves történetében és még soha nem ért célba öt sikeres teljesítő!

23 márc. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Az első nő és az első 5 fős finisher csoport a Barkley Marathons extrém ultra terepfutó versenyen Foto: Jacob Zocherman

Ihor Verys ukrán ultrafutó, aki jelenleg a British Columbia állambeli Chilliwackben él, figyelemre méltó eltökéltséget mutatott, mint egy Barkley „szűz” ezen a mazochista rendezvényen, amely során a futóknak gyakran a sűrű és szúrós aljnövényzeten kell utat találniuk, testüket a bozóttól származó karcolások borítják, alvás nélkül futnak 60 órán át folyamatosan; fizikailag, lelkileg és szellemileg kimerülten hihetetlenül nehéz pályát teljesítenek lényegében jelzett ösvények és GPS-eszközök nélkül. Csak térképpel és tájolóval!

Az útvonal öt 20-26 mérföldes hurkot követ a Természetvédelmi Parkon keresztül összesen 130 mérföldet és több mint 60 000 láb szintemelkedést összegyűjtve. Ez 210 km táv és kicsit több, mint 18.000 méter szint!

Minden kör a "Sárga Kapunál" kezdődik és végződik, ahol a támogató csapatok, a frissítés és a személyzet táboroznak. Azok, akik az öt hurok közül hármat teljesítenek „fun run” befutó státuszt kapnak.

barkley marathons 2024 terepsport jem at the yellow gate finish

A pontos útvonal azonban évente változik, a GPS hiánya pedig lehetetlenné teszi a versenyzők számára, hogy indulás előtt teljes körű pályaismeretet szerezzenek. Arról nem is beszélve, hogy útközben nincsenek segélyállomások, frissítők, az útvonal nagy része vadcsapásokból áll.

Az útvonalon a versenyzőknek meg kell találniuk a pálya körül elrejtett ellenőrző füzeteket, és ki kell tépniük a rajtszámuknak megfelelő oldalt - és ez a szám minden körben megváltozik. Ha a futó nem mutatja be minden cetlijét az egyes körük végén, akkor kizárják. Kilenc és tizennégy füzetet rejtettek el a pálya mentén, a szám évente változik.

Ráadásul a futók előre tudják, hogy melyik napon kezdődik a verseny, azonban a kezdési időpontot csak pontosan egy órával előtte tudják meg, amikor Laz megfúj egy kagylóhéjat. Ez lehet éjfélkor, lehet délben is. Egy órával később egy rövid beszéd következik, Gary „Lazarus Lake” Cantrell rágyújt egy cigarettára, hogy jelezze a rajtot.

A futóknak átlagosan 12 órájuk van minden egyes kör megtételére. A verseny az óramutató járásával megegyező és az óramutató járásával ellentétes irányú köröket tartalmaz, amelyek sorrendje évről évre változik. Amikor (és persze "ha") egy futó elég szerencsés ahhoz, hogy elérje azt a megfoghatatlan ötödik kört, meg kell választania annak az irányát. Az utána következő futónak - amennyiben van - az ellenkező irányba kell mennie, és így tovább.

Jasmin Paris lett az első nő, aki befejezte a világ legnehezebbnek tartott terepfutó versenyét.

Az évek során számos fantasztikus női futó atléta indult a versenyen, köztük Nicky Spinks, Courtney Dauwalter, Amelia Boone, Liz Canty, Stephanie Case, Maggie Guteral, Nicki Rehn és Kaz Williams.

Eddig 37 év alatt a Barkley Marathons terepfutó versenyen több ezren indultak útnak, de csak összesen 17 sportoló fejezte be a versenyt! Eddig még egyetlen nő sem jutott el az ötödik és egyben utolsó körig. Mindez megváltozott 2024. március 22-én, amikor példátlanul öt versenyző teljesítette a versenyt, megdöntve a tavaly felállított hármas rekordot.

Ha ez nem lenne elég, az 59:30:32-vel célba érő Jared Campbell lett az első sportoló, aki négyszer is teljesítette a versenyt.

A 2024-es Barkley Marathons célbaérkezőihez csatlakozott az első próbálkozását sikerrel befejező ukrán/kanadai Ihor Verys, aki 58:44:59-cel elsőként teljesítette a versenyt és ezzel Ihor a 18. egyedi Barkley-befutó. Őt a tennessee-i John Kelly követte 59:15:39-cel, aki Campbell után a második lett a rangsorban, hiszen ez volt a harmadik sikeres teljesítése. Utánuk harmadik és ezúttal sikeres kísérletével az új-zélandi Greig Hamilton 59:38:42-vel ért célba.

barkley marathons 2024 terepsport ihor trail

Az első kör végén Paris olyanokkal futott be, mint Kelly, Hall és Verys – mindannyian egy percen belül, 8:31-nél értek célba. Ez a négy folytatta a munkát a második körön keresztül, amely az ellenkező irányba (az óramutató járásával ellentétes irányba) vitte a futókat az éjszaka folyamán, mielőtt visszatértek a sárga kapuhoz 19:27-re a versenybe.

A harmadik körben szétszakadt a csapat, a hírhedten változékony időjárás azonban Parisnak kedvezett - számára áldás volt a sűrű aljnövényzetben és a vastag levéltakaróban navigálni, hiszen Skóciában él és hozzászokott a zord időjáráshoz.

Így harmadik körét 32:15:53-re fejezte be. A negyedik körre összesen 8 futó indult el, ami a verseny történetének mérföldköve - előrevetítette a lehetséges szenzációt (amit a Barkleyen nem lehet biztosnak venni). Az utolsó kört azonban már csak 5 futó fejezte be szintidőn belül - ami egészen lehetetlennek tűnt az előző 37 év eredményei alapján!

barkley marathons 2024 terepsport jem trail

Jasmin Paris évről évre javította teljesítményét a Barkley Marathons-on. 2022-ben kilenc év után ő volt az első nő, aki teljesítette a 3 körös „fun run” státuszt. Előtte Beverly Anderson-Abbs volt, aki befejezte a 3 kört 2013-ban. Korábban olyan női futó legendák szerezték meg a „fun run” státuszt, mint Suzi Thibeault (1991, 1994), Nancy Hamilton (1991, 1993), Sue Johnstone (2000, 2001) és Beverley Anderson-Abbs (2012, 2013). 2023-ban Jasmin a második nő volt, aki elindította a negyedik kört. Azonban időtúllépésben volt, és nem tudta elkezdeni az utolsó körét.

A Barkley Marathons célbaérkezői

1995: Mark Williams

2001: David Horton; Blake Wood

2003: Ted “Cave Dog” Keizer

2004: Mike Tilden; Jim Nelson

2008: Brian Robinson

2009: Andrew Thompson

2010: Jonathan Basham

2011: Brett Maune

2012: Brett Maune; Jared Campbell; John Fegyveresi

2013: Nick Hollon; Travis Wildeboer

2014: Jared Campbell

2016: Jared Campbell

2017: John Kelly

2023: John Kelly; Karel Saabe; Aurélien Sanchez

2024: Jasmin Paris; Jared Campbell (a fotón); John Kelly; Ihor Verys; Greig Hamilton

barkley marathons 2024 terepsport jared 4th finish

Utoljára frissítve: szombat, 23 március 2024 21:19

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk