Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Wisport Wildcat taktikai és túra hátizsák teszt Kiemelt

A lengyel Wisport cég több felszerelését is teszteljük, az első egy nagyobb méretű, többnapos küldetésre, túrára tervezett hátizsák, a Wildcat. Vadmacska... nos, a zsák több szempontból is rászolgál a nevére. Erős mégis kényelmes, átgondolt kialakítású, nélkülöz minden sallangot. Célszerű és hatékony.

10 nov. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás   Roncsek Zoltán

Ez azért sem meglepő, mert a zsák fejlesztésében a lengyel különleges erők katonái is részt vettek („1st Special Regiment, Lublinc”). A zsák eleve nagy,alapvetően két rekeszes klasszikus hátizsák, de sok olyan részlet gazdagítja, ami magasan kiemeli a szokásos túrazsákok közül, a teherbírása és a terhelhetősége pedig megfelel a katonai szabványoknak.

Első benyomások

Masszív, nagy papírdobozban érkezett, rendesen össze volt csomagolva. Kibontás után az első benyomás kifejezetten erőteljes katonai táskát mutatott, a rengeteg MOLLE opció ezt csak erősítette.

A megszokott túratáskákhoz képest rideg és robusztus, de jó értelemben. A cipzárak erősek, nagyok, de sűrűn fogazottak. A hevederek végén van egy gumi gyűrű, ami lefogja, hogy ne fityegjen. A műanyag csatokkal korábban mindig problémám volt, a kritikus pontokon ezeket kicseréltem már az első alkalommal. Jobb nem kockáztatni. Nem mintha ezek gyengének tűntek volna, ez inkább csak az én extra rigolyám...

Az első próba...

A hátizsákot 3 főbb ponton lehet beállítani.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az első a magassághoz való állítás. A hát felőli oldalon 2 db hevederrel kell elvégezni, ez kulcsfontosságú, megszabja, hogy milyen magasan fog ülni a hatunkon. Ha nem egyenletesen van beállítva akkor a vállakon nem azonos súlyelosztás lesz. Ha túlságosan leengedjük, akkor előre dőléssel kell majd kompenzálni a táska súlyát, túra közben. Ellenben ha túl fent van a derekunkon akkor a mozgásban korlátoz. Sajnos itt jelentkezett a táska legnagyobb hibája, az itt lévő műanyag állító csatok lazák, ezért könnyen elállítódnak. Szerencsére ez könnyen orvosolható egy gyors zárás hevederrel, amelyből 25 mm széles kell.

A második állítási pont, ami minden zsákon van a vállpántoknál lévő heveder. Ennek funkcióját nem részletezném, hiszen mindenkin volt már hátizsák. Extraként itt található a gyorskioldó. Anyaga műanyag, és mivel ez egy igen kritikus pont a táskán, ezért én fémre cseréltem, ez is 25 mm széles. Ha túra közben törik el a csat, akkor könnyen használhatatlan lesz a zsák. Persze lehet improvizálni, ha össze csomózzuk a két hevedert, de jobb megelőzni a bajt.

A harmadik állítási pont, a vállheveder felső részén található, amely szimplán ráfeszíti a táskát a vállpántokra az extra stabilitás végett.

A zsákba 3 oldalról lehet pakolni, alulról felülről, és középről. A belső tárhelyet egy belső rekesszel el lehet választani a táska ⅔-nál. Ideálissá teszi lentre pakolni pl. Hálózsákot, cipőt, a nagyobb részre ruhákat, ételt, felszerelést. A táska két oldalán található meg extra tárhely 2 x 9 liter kapacitással.

Az első nyilás nagyon praktikus, a zsák tartalmának elérését nagymértékben megkönnyíti, kezelése az erős cipzárakkal egyszerű.

Adatok

Méret: 65L + 2 x 9L oldal tároló + MOLLE pántokkal gazdagon felszerelt bővíthetőség

Anyag: Cordura 1000D / 500D

Súly: 3,5 kg (hivatalosan 3,25 kg a zsák, 2x0,25 a két nagy zseb)

Hordozó rendszer: FAS Plus Ergonomic

Csatok: Duraflex, ITW Nexus

Tervezés, anyagok

A táska anyaga Cordura anyagból készült, ez rideggé és tartóssá teszi. A tartó főbb részek 1000D-ből készült a többi része 500D-ből van.

Megpakolt állapotban a viselése, kényelmes, persze az ember érzi hogy súly van a hátán. A méretétől függetlenül nem korlátoz a mozgásban, guggolni, hajolni, futni, kocogni lehet vele.

A váll és derekpántok párnázottsága jó, én a vállpántnál el tudnék viselni egy fokkal több párnázottságot.

A kompressziós hevederek , bár elsődleges funkciójuk a hátizsák térfogatának csökkentése, további felszerelések rögzítésére is szolgálnak, például matrac, sátor, vizeskanna. Hasonlóképpen, a hátizsák kompatibilis a hidratáló rendszerrel, így egy az ivózsák is könnyen tárolható.

A kivezető nyilások akár az ivózsák csöve, akár rádióantenna számára is tökéletesen megfelelnek.

A zsákon több helyen is találunk „mentő fogantyút”, amellyel a zsákkal együtt az embert is ki lehet emelni (járműből, romok közül, de bármilyen helyzetben hasznosak lehetnek).

Természetesen alaptartozék a gyorsleoldó csat, amellyel a zsákot egy mozdulattal le tudjuk ejteni a hátunkról. Ez túra körülmények között nem gyakori probléma, de bizonyos helyzetekben jó, ha a test csavargatása nélkül meg lehet szabadulni a zsáktól.

Részletek

A táska nagy, rengeteg hely van benne, a gyártó 3 napra ajánlja, de megkockáztatom, hogy a hosszabb, többnapos túrára is teljesen elég, ha nem kell rengeteg ruhát és felszerelést vinni.

A táska felépítésé miatt könnyű a bepakolás, gyors, és a pántokkal nagyon stabilra össze lehet húzni. A cipzár tartós, erős, ezen felül az összes hevederrel meg van támogatva, hogy ne a cipzárt terhelje a súly.

A táskán 7 db zseb található, a felső részen van egy viszonylag nagyobb zseb telefonnak kulcsnak tökéletes. A belső térben van több zseb és rekesz is, de nem mondanám egy taktikai zsáknak, mivel a funkcionális rekeszek hiányoznak. MOLLE felfüggesztésből viszont van bőven, az egész táska felülete fel van mollézva.

Az egyik zsebben az esővédő található, maga az esővédő, relatív vastag anyagból készült, gumis pánttal. A táska alján lévő zsebben, van egy sisak tartó, ezt is molle illetve csat rendszerrel lehet rögzíteni.

A zsákon van 2 db felfüggesztőpont, fém peremmel, ezen kívül rengeteg táska fül, a külső, belső, és felső oldalakon is a zsák könnyű kezeléséhez. A táska aljára, és tetejére is tudunk felfüggeszteni, polifoamot, derékaljat, illetve a 2 x 9 literes tároló rész („Wisport Raccoon 9l”) eltávolításával, még több felfogató hevedert kapunk, botok, sátor vagy más jellegű külső zsebek felfogatásához.

Használat közben

emelkedőn: Kényelmes nem kell a megszokottnál jobban előre hajolni.

lejtőn: Kényelmes, stabiil.

levétel, felvétel: Súlytól függően több variáció is van a felvételre, ha kilazítjuk a váll hevedereket, akkor probléma nélküli a fel- és levétel.

bozótban: A sok heveder, és molle miatt, könnyebben fel tudunk akadni kisebb ágakban, alternatív megoldás, ha ilyen helyezettben használjuk az esővédőt vagy mindig figyelünk, hogy a hevederek ne lógjanak össze-vissza.

esőben: A Cordura anyaga eleve vízlepergető, viszont a zsákhoz jár esővédő, amit a táskára lehet húzni.

szellőzés, izzadás: A kontakt pontoknál megizzad az ember, ami a váll és derék, a hát közepén van szellőzési lehetőség, összességében jó az értékelése.

vékony, vastagruhában: Semelyik esetben nem okoz problémát, se a hordása, se a fel- és levétel.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ajánlás, összegzés

  +   ami tetszett 

  • Rendkívül jó ár érték arány.

  • Masszív felépítés, minőségi anyaghasználat.

  • Kiváló lezelhetőség, használhatóság.

 

  -   ami nem tetszett 

  • Az említett hátrész állító csat könnyű elmozdulása. Ezt viszont könnyen lehet orvosolni.

Ajánlom nehezebb terepen való mozgáshoz, ahol a súly kevesebbet számít, viszont a tartósság, a kezelhetőség nagyobb szerepet kap. Nagy súlyok cipeléséhez, bushcrafthoz, igazi vadonjáráshoz. Nyilván a katonai, rendvédelmi és hasonló feladatokra tökéletesen alkalmas a zsák.

 

Technikai mátrix

 

Súly

         

 Nem könnyű, de jellegét, anyagát és tartósságát tekintve egyáltalán nem nehéz.

Anyag

           A CORDURA anyagok itt sem okoznak csalódást.

Kezelhetőség

           Néhány csat gyengébb az általam elvártnál.

Tartósság, strapabírás

           Erős, bírja a dobálást, rángatást, a nagy erőhatásokat.

Felfüggesztés

           A méret állító csat gyenge szereplése miatt kapott kisebb minősítést, kényelmes és praktikus.

Felső tároló

           Kicsit lehetne praktikusabb, jobban kezelhető.

Fő (középső) rekesz(ek)

           Nagy, tágas, az elérhetősége kiváló.

Zsebek, rekeszek

           Hiányoznak az apró funkcionális, taktikai jellegű rekeszek, tárolók.

Oldal zsebek

           Könnyen cserélhető, jó tartású, praktikus tartozékok.

MOLLE

           Erős, stabil, praktikus.

Külső eszközök, pántok

           Hevederek, csatok, gyűrűk - számtalan stabil fefüggesztési lehetőség. 

Esővédő huzat

           Könnyű, mégis magas vízállóságú, könnyen kezelhető.

 Extrák

           Kimenekítő fogantyúk, állító pántok, derékpánt.

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

WISPORT weboldal

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:04

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk