Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Poór Brigitta rendhagyó gondolatai a sportról, a versenyzésről, a sporttársakról és az edzésekről

  • Állapot: Archív
Poór Brigitta tereptriatlon, triatlon, terepfutó és MTB versenyző. Ez tény.

Tény az is, hogy 2014-ban a magyar XCO válogatott keret tagjaként versenyzett, szerzett Országos Bajnoki címet. Tény az is, hogy 2013-ban az "Év extrém sportolója" címet szavazta meg neki több tízezer ember. Tény az is, hogy az ITU Tereptriatlon Világbajnoka U23 kategóriában... Sorolhatnánk a tényeket, amelyek nem csak pár lelkes barát között lettek otthon közzétéve, hanem a nemzetközi és hazai sportmédiában.

Ezek a tények azonban több magyar sportolónak nem elegendőek, nem megfelelőek. Az elmúlt hetekben Brigit, a sportágát - a tereptriatlon és XTERRA versenyeket -, az eredményeit és a barátait megkérdőjelezték, becsmérelték, pocskondiázták. Tették ezt úgy, hogy elbújtak egy zárt közösségi csoportban, ahol érthetetlen és ostoba módon egymás között durván szidalmaznak sportolókat, versenyzőket.

Indoklásként ezt hozzák fel: "Ez egy zárt, személyes csoport, ahol magánvélemények hangoznak el." Zárt, de a közösség több száz résztvevője, akik nem vesznek részt a szidalmakban, nem kapnak elegendő és tiszta képet a kérdésről.

Brigi ennek a hatására írta a következő levelet, amelyet közzéteszünk. Olvassátok el és egy szokatlan kéréssel fordulunk hozzátok: mondjátok el a véleményeteket! Közösségi oldalakon, megjegyzésekben, hozzászólásokban.

(Tóth Viktor)

Poór Brigitta üzenete a sportolóknak, versenyzőknek

A szokásos versenyek utáni beszámolóimmal ellentétben, engedjétek meg, hogy egy picit másképpen is kezdjem ezt a mostanit!

"Irigylem" az olyan embereket, akik mindenféle következmények nélkül alázhatnak meg embereket nyílt fórumokon… Nos, velem is ez történt a közelmúltban.  Párom, Karafa Balázs próbálta minél jobban kizárni ezt a dolgot a mindennapjaimból, de őt annyira megviselte a dolog, hogy muszáj volt beleásnom magam, és úgy érzem, reagálnom kell, hiszen gyakorlatilag a közös munkánkról van szó! Teszik mindezt olyan emberek, akik "hatalmas" "sikereket" értek el abban a sportágban, amiben "jónak" tartják magukat. Amiben pedig én tartom jónak magam, azt nem ismerik, és nem is akarják megismerni.

Szektának titulálnak egy olyan sportágat, ami évtizedek óta World Tour sorozatként működik, 26 országon át, 30 világkupa futammal!

Szektának, cigánykerekezésnek titulálnak egy olyan sportágat, amibe özönlenek, az olimpiai távú triatlon nagyjai, Ironman specialisták, mountain bike versenyzők, és ha már egyszer bekerültek a körforgásba nem is akarnak távozni belőle. Javier Gomez, Jan Frodeno, Faris Al Sultan, Flora Duffy, Kathrin Müller, Erin Densham, Nicky Samuels, Shonny Vanlandingham… És még sorolhatnám… 

poor-brogi-xterra-norway

Nagynevű kerékpárgyártók, nemzetközi multik szponzorálnak, tartanak el, nem kevés "nem versenyzőt", hogy büszkén képviseljék őket körbeutazva a Földet ezeken a "libakergetős, jelentéktelen" eseményeken, melyeknek ezen emberek szavaival élve, nincs anyagi, es tömegbázisa sem...

"Komolytalan", "kerékpáron csupán tevékenységet folytató egyéneknek", de "semmiképpen sem sportolóknak" titulálják azon több ezer embert, akik az adott versenyeket megelőző évben "lottót" vásárolnak a versenyt szervezőktől, hogy beleférhessenek a maximalizált 700-800 starthoz álló szerencsések közé.

Nem tekintik versenyzőknek egy olyan sportág szerelmeseit, amit a nemzetközi triatlon szövetség az olimpiára szeretne vinni!

Ezek, a „mindentudó” egyének, akik a hazai kerékpáros médiát, így vagy úgy de, képviselik, nem tekintenek sportolónak, nem tekintenek versenyzőnek engem sem!

Szemükben nem számítok versenyzőnek, mert egy olyan sportágban lettem elit U23-as Világ és Európa Bajnok, amit ők nem ismernek! Heti 25-35 óra edzésmennyiséggel nem tekintenek sportolónak! Az idei évben 9. helyen értem célba több ITU sztárt felvonultató mezőnyben a németországi világbajnokság, de én nem sportolok, pusztán bohóckodom... Nem tekintenek nagybetűs versenyzőnek, holott az idei évben 8 világkupán vettem részt, és ebből hétszer végeztem a legjobb 7 versenyző között a pro mezőnyben!

Nem, nem tekintenek sportolónak, annak ellenére, hogy az idei évben XCM Magyar Bajnoki címet szereztem egy olyan sportágban, ahol csupán vendégeskedem, egy olyan sportágban, amiben ezek az illetők "jónak" tartják magukat. De természetesen, hogy miért én lettem a Magyar Bajnok, erre is megvan a magyarázatuk, "jókor voltam, jó helyen", hiszen ellenfelem gyengélkedett... Csak szólok, hogy én is gyengélkedtem!

Az országos bajnokságról ezen médiákban megjelent cikkekben a férfi győztesről ódákat zengtek, míg a nő győztest, egy mondattal letudták, hiszen én nem tartozom a sportolók közé…

Tovább megyek… Nem tekintenek nagybetűs versenyzőnek, engem, aki XCO olimpiai kerettag vagyok!

poor-brigi-xco-2014

Nem tekintenek sportágnak egy olyan triatlon szakágat, mely világbajnokságát több német tv-s társaság élőben közvetített! Pedig ha kicsit is vennék a fáradtságot, hogy picit utánajárjanak ennek az egésznek, amit ők nyíltan szidalmaznak, lenéznek, talán ők lennének a következő "lottót" vásárlók! Ahogy kedves barátnőm Kathrin Müller mondta, aki nem mellesleg idén Zittau-ban megnyerte a világbajnokságot, és az ITU olimpiai távú világkupákon már sikert sikerre halmozott, az XTERRA, olyan, mint egy halálos vírus, megfertőz, és nem tudsz tőle szabadulni!

Majd miután több embert nyíltan megszégyenítettek, megaláztak, " tisztába tettük a dolgokat" megjegyzéssel zárták az eszmefuttatást... Hát kérdem én, normális az, hogy egy újságíró ilyen módon kifejti véleményét olyasmiről, amiről semmit nem tud?? Majd mindenféle utánajárás nélkül kimeri jelenteni, hogy ezt "tisztába tettük"??? Ez is csak itthon fordulhat elő…

Nem tekintenek sportolónak… 2012-ben az Év Extrémsportolójának választottak! Több mint 800.000 szavazat érkezett a különböző sportolókra, és engem illetett ez a megtiszteltetés! Még szerencse hogy nem ez az 1-2 ember megítélése alapján alkot véleményt rólam és az XTERRA-ról, erről a gyönyörű SPORTÁGRÓL a nagyérdemű!

Ennyivel zárnám is ezt témát! 

A nagykanizsai C2-es XCO túlélőversennyel számomra is véget ért a 2014-es versenyszezon. Az igazi szezonom már az angliai XTERRA Világkupával véget ért, azóta, úgymond már csak levezető edzésmunkát végzek. Ezekbe jól bele passzolt a Mátra Maraton, és a C2-es biciklitoló verseny is. 

Sajnos az év eleji sejtésem beigazolódott, „picit” túlvállaltam magam.

Az idei első formaidőzítésem a szardíniai Tereptriatlon Európa Bajnokságra hegyeződött, ami fantasztikusan sikerült, hiszen a 4. helyen sikerült végeznem! Azonban, hogy a szezon hátra lévő részét is kibírjam, kényszerű volt beáldoznom 1-2 versenyt edzésnek. Mivel előzetes tervezgetések során az idei évben gyakorlatilag nem volt olyan verseny, amit szívesen vettem volna félvállról, ezért ezeket nagyon nehezen viseltem. De tudtam, ahhoz, hogy az augusztus végi világbajnokságon jól tudjak szerepelni, ezeken a bizonyos versenyeken nem szabad kihajtanom magam. Ide tartozott a svédországi és csehországi XTERRA világkupa futam, illetve idehaza a Bükk Maraton. 

Annak ellenére, hogy csak szigorú szabályok között versenyezhettem, ezek a versenyek is kiemelkedően jól sikerültek, és a versenyzést is nagyon élveztem.  Majd ezeket követte, augusztus végén a tereptriatlon világbajnokság, Németországban, Zittau-ban. Hetekkel a verseny előtt már böngésztük a rajtlistát, és megállapítottuk, hogy már az is nagy siker lenne, ha az első 20-ba sikerülne beférnem.

Nem voltunk szerények, mindinkább döbbentek, mert ilyen kemény mezőnyben, utoljára talán 2011-ben, Hawaii-n versenyeztem. Ráadásul a verseny napjára leszakadt az ég, és óriási sártenger lepte el a kerékpáros pályát. Igencsak aggódtam, mivel köztudottan, borzasztóan közlekedem ilyen körülmények között. Ennek ellenére, végig nagyon jó erőben éreztem magam, igaz, borzasztóan elfáradtam a végére, de sikerült a top10-ben, 9-ként célba érnem! Fantasztikus érzés volt a pódiumon.

Majd következett a Mátra Maraton, ahol feltettem az I-re a pontot, és Magyar Bajnoki címet sikerült szereznem.

Számokban összefoglalva, hogy is telt számomra 2014 :

Az idei évben 2 edzőtáboron, 3 futóversenyen, 8 XCO versenyen, 5 XCM futamon, 7 XTERRA Világkupán, amiből egy a ITU Tereptriatlon Világbajnokság is volt egyben és 1 ETU Tereptriatlon Európa Bajnokságon vettem részt! Összesen 24 versenyen álltam rajthoz, amiből mindössze 1 futamon nem sikerült célba érnem.

Az idei év februárjától szeptember 1-ig, 10.000 km-t kerékpároztam, és 2000 km-t futottam.

Ezek csupán az edzések alkalmával mért adatok, tehát a versenyeken megtett km-ek ezekhez a számokhoz még hozzáadandóak. Ezeken kívül heti 5 alkalommal, átlag 1,5 órás úszóedzéseim, illetve erősítő edzéseim voltak!

A 2013-as versenyszezont fontos elhatározással zártuk. Válaszút elé állítottam saját magam, mondván, ha nem sikerült jó szezont futnom, akkor visszább veszek, és nem folytatom pro versenyzőként!

Fontos változásokon mentem keresztül, amiből az egyik legfontosabb a csapatváltás volt. Mindenképpen üdítő volt számomra a környezetváltozás, és úgy érzem a lehető legjobb döntés volt ez számomra. A másik nagyon fontos változás, a felkészülésemet illette. 2014-től, Schumacher Ákossal dolgozunk együtt azon, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból, és odaérjek a világ elitjébe. Nos, így 2014 vége felé, jelentem, ez sikerült! Nagyon is! Nehéz volt újraértelmezni a hétköznapokat, és tudatosságot vinni az edzésmunkába, de megérte, hiszen pályafutásom legsikeresebb szezonját sikerült produkálnom!

Végül, de nem utolsó sorban nagyon szépen köszönöm szponzoraimnak, a BikeFun-nak, a Merida-nak, a Salomon-nak, a Suunto-nak, a High5-nak, és a Rudy Project-nek a megtisztelő bizalmat, nélkülük biztosan nem sikerült volna mindezt elérnem! És ez...még csak a kezdet!! ;)

Nagyon szépen köszönöm a csapatomnak, a Merida Maraton Team-CST-nek a rengeteg segítséget és támogatást! Fantasztikus érzés az ország legjobb csapatának mezében versenyezni! J

Továbbá, szeretném megköszönni, a korábbi egyesületem, az X2S-Team-nek, hogy továbbra is partnerek, és mindenben a segítenek, és rendelkezésemre állnak!

A hétvégén, szeptember 20-án még kikapcsolódásképpen részt veszek az egyik fő támogatóm, a Salomon, legnagyobb rendezvényén, a Salomon Hervis Citytrail futónapon, a Gellérthegyen! Garantáltan fantasztikus verseny lesz, jómagam a 4,5km-es citytrail futóversenyen és a pénzdíjas lépcsőfutáson veszek részt! Várunk mindenkit szeretettel, ha tehetitek, mindenképp látogassatok ki!

Jó pihenést mindenkinek! Brigi

1 hozzászólás

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)