Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 17. Szerda  Ma Rudolf és Kiara napja van.  

Uniós szintű lépések a sport támogatására

  • Állapot: Archív

unió, sport, támogatás, olimpia, EU, dopping"A sport európai dimenzióinak fejlesztése" címmel fogadott el új javaslatokat a Európai Bizottság keddi ülésén Strasbourgban.

Jelentésében az Európai Unió végrehajtó testülete kiemelte: a sport társadalmi, gazdasági és szervezeti vetületeinek megerősítését az tette lehetővé, hogy a több mint egy éve életbe lépett Lisszaboni Szerződés - újdonságként a uniós szerződések eddigi történetében - előirányozta a tagállami sportpolitikák támogatását és koordinálását.

19 jan. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

Intézkedéseket a bizottság elsősorban azokon a területeken kezdeményezett, ahol "a tagállamok nemzeti szinten nem tudnak megbirkózni a kihívásokkal". Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos - közleménye szerint - hangoztatta, hogy "a sport kiemelt fontosságú mind Európa gazdasága, mind társadalmi modellje szempontjából".

Az "elfogadott intézkedések hangsúlyozzák a sport társadalmunkban betöltött szerepének fontosságát, és hozzájárulnak a sport irányításának javításához" - tette hozzá a ciprusi biztos. A testület egyebek között javasolta, hogy az EU vegye fontolóra az Európa Tanács doppingellenes egyezményéhez történő csatlakozást, dolgozzon ki a kombinált sport- és általános oktatásra vonatkozó európai iránymutatásokat, vezessenek be nemzetközi sporteseményekre vonatkozó biztonsági intézkedéseket és követelményeket, folytatódjék a nemzeti iránymutatások kidolgozása a testmozgásra vonatkozó uniós iránymutatások alapján, dolgozzanak ki a sportrendezvények megközelíthetőségére vonatkozó normákat (összhangban az európai fogyatékosságügyi stratégiával is), továbbá segítsék elő a nők számára vezetői pozíciók betöltését a sport területén.

Gazdasági téren a bizottság azt javasolta, hogy a sportegyesületek alakítsanak ki mechanizmusokat a médiajogok kollektív értékesítésére a bevételek igazságos újraelosztása érdekében, fordítsanak több figyelmet a sporttal kapcsolatos szellemi tulajdonjogokra, cseréljék ki a bevált gyakorlatokat a sport átlátható és fenntartható finanszírozására vonatkozóan, kövessék nyomon az állami támogatásokról szóló jogszabályokat a sport területén; maradéktalanul használják ki a felzárkóztatási (strukturális) EU-alapok sporttal kapcsolatos lehetőségeit, és törekedjenek a valamennyi tagállamra vonatkozó, összehasonlítható statisztikai adatok gyűjtésére.

A sport szervezésére vonatkozóan pedig a bizottság egyebek között azt ajánlotta, hogy az unióban ösztönözzék a jó vezetési gyakorlatot a sport terén, készítsenek tanulmányt az átigazolási szabályokról (és ennek alapján adjanak iránymutatást), továbbá támogassák a szociális partnereket és sportszervezeteket egy uniós szintű párbeszéd kialakításában a sport- és szabadidős ágazatban.

A javaslatokat a közeljövőben az EU-tagországok kormányai és az Európai Parlament is megvitatják.

Emlékeztetett a bizottság arra is, hogy 2009-2010 során 6 millió eurót meghaladó összeget biztosított az egészségvédelmet, társadalmi befogadást, önkéntességet, a fogyatékosok akadálymentes közlekedését, nemek közötti esélyegyenlőséget valamint a dopping elleni küzdelmet célzó, körülbelül 40 sport-projekt támogatására.

Tizenkét új projekt idén indul - tette hozzá a testület.

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk