Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Izomból lép fel a Facebookon a birkozótársadalom a NOB-döntés ellen

  • Állapot: Archív

Keep Wrestling in the Olympics"Az olimpiai eszme helyét átveszi a média értékrendszere."

Komoly nemzetközi felháborodást váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi határozata, mely a birkózás kivételét javasolja a 2020-as olimpiai játékok műsorából.

A sportágat általában a volt szovjet tagállamok sportjaként szokták emlegetni, ugyanakkor nem csupán ezen nemzetek számára jelentene komoly veszteséget a birkózás eltűnése. 

13 febr. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

Kibuktak az amerikaiak

A Egyesült Államokban például az olimpiai érmeket tekintve a birkózás a harmadik legeredményesebb ötkarikás sportág, amely ráadásul az amerikai fiatalok körében nagyon népszerű. Egy kimutatás szerint a nemzeti középiskolás versenyrendszerben a 2010/2011-es szezonban 275 ezer gyerek szerepelt, ezzel a hatodik legnépszerűbb sport volt az országban az iskolások között.

"Már a gondolatba is belebetegszem, hogy elveszik a lehetőséget a gyerekektől, akik azért kezdtek el birkózni, hogy olimpiai bajnokok legyenek" - nyilatkozta a kétszeres ötkarikás aranyérmes John Smith, az Oklahoma State Egyetem edzője, hozzátéve, hogy a döntés után hosszasan beszélt telefonon a sportágban dolgozó hazai és külföldi barátaival is, s úgy látja, a birkózótársadalom már most készen áll arra, hogy együtt harcoljon a határozat megváltoztatásáért.

Smith-hez hasonlóan szinte valamennyi egyetemi edző felháborodással és értetlenséggel fogadta a hírt, ugyanakkor már mindannyian előre tekintenek.

"Most arra van szükség, hogy az embereket magunk mögé állítsuk, s ehhez nagyon okosan kell cselekednünk - mondta Tom Brands, az atlantai olimpia 62 kg-os szabadfogású bajnoka, az Iowa edzője. - Szervezetten, profi módon kell fellépnünk és persze némileg izomból. Normális ember nem akarhat egy birkózó ellen harcolni."

Facebook oldalt gründoltak

A NOB-vb határozata[1] után nem sokkal az amerikai szövetség elindította a "Tartsuk az olimpián a birkózást" (Keep Wrestling in the Olympics) elnevezésű Facebook oldalt[2], melyet azóta már több mint 56 ezren kedvelnek.

Görögországban egyenesen úgy látják, hogy az egész olimpiai eszmével megy szembe a határozat, hiszen a birkózás nem csupán az újkori, hanem az ókori játékok alapsportága is volt.

"Nem hiszem, hogy ezt a döntést a NOB szeptemberi közgyűlése helyben hagyja. A birkózás összenőtt a játékokkal" - mondta el véleményét Kosztasz Tanosz, a görög szövetség elnöke, aki szerint, ha a NOB ezen az úton megy tovább maga az olimpia szó is meg fog szűnni.

Iránban szintén felháborodtak a döntésen.

"A NOB-vb ajánlása kétségkívül hatalmas veszteséget okoz az iráni sportban, ezért tiltakoznunk fogunk ellene" - mondta Mohammad Ali-Abadi, az Iráni Olimpiai Bizottság elnöke, arra utalva, hogy országában a labdarúgás után a birkózás a legnépszerűbb sportág, amely a súlyemelés mellett biztos olimpiai érmeket jelent Iránnak.

A NOB-vb május végén nevezi majd meg azt a sportágat, amely bekerülhet a műsorba. Ez a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - mellett akár a most megnevezett birkózás is lehet. A 2020-as programról a közgyűlés szavaz szeptember elején Buenos Airesben. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti a hét év múlva esedékes nyári játékokat.

Szerző: MTI

References

  1. ^NOB-vb határozata (hvg.hu)
  2. ^Facebook oldalt (www.facebook.com)

Bővebben... https://hvg.hu/sport/20130213_Izombol_lep_fel_a_Facebookon_a_birkozotar#rss

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk