Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

A triatlon sportág átfogó reformja a cél

  • Állapot: Archív

Dr. Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy éve vette át elnökként a Magyar Triatlon Szövetség irányítását. Ebből az alkalomból készítettünk vele számvetést az eltelt időszakról.

- Milyennek látja a triatlonosok közösségét?

- Egyfelől remek embereket ismertem meg ebben a sportban. Akik pénzt, időt, energiát nem kímélve, rengeteg lemondással szervezik, vagy maguk is űzik ezt a sportot, ez mindenképpen becsülendő. Ennek a közösségnek is a legértékesebb tagjainak azokat tartom, akik képesek túllépni saját korlátaikon, a vélt, vagy valós önös érdekeiken egy nagyobb cél érdekében. Meg kell mondjam olyanokkal is találkoztam, akik erre nem mutattak hajlandóságot. Egyszerre nagy kihívás és megtisztelő ennek a nagyszerű sportnak az érdekét szolgálni.

25 nov. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

- Nem titok, hogy komoly gondok voltak a szövetség működésével kapcsolatban. Milyen nehézségek hátráltatták az Ön, és az elnökség munkáját? 

- A triatlonosok mindig is egy „nagy családot” alkottak. 1989-ben, a szövetség megalakulásakor, és azóta is. Ez bizonyos értelemben jó, hiszen mindenki ismer mindenkit, ám az élet az elmúlt 24 évben megváltozott. A szövetség nem tudott olyan fordulatszámra kapcsolni, amelyen versenyképes lehetne, mert működése nem a sportág, sokkal inkább önmaga, a benne dolgozók érdekeit szolgálta. Az évek során - hangsúlyozom, egy kis szövetségről beszélünk – több mint 60 millió forintos adósság halmozódott föl.

Amikor átvettem az irányítást, és felállt az új elnökség, fogalmam, fogalmunk sem volt erről. Az eltelt egy év nagyjából arra volt elegendő, hogy valós képet kapjunk a szövetség, a sportág állapotáról. Az elsődleges célom az volt, hogy az ad hoc irányítást felváltsa a rendszerszemléletű gondolkodásmód. Azt gondolom, hogy a megszerzett szervezetirányítási tapasztalataimat hasznosítani tudom. Hatékony szövetséget szeretnék kialakítani, amely a sportolókért, edzőkért, a sportágban dolgozókért van, és nem fordítva.

Másrészt menet közben derült fény arra, hogy a szövetséget, és ezáltal a magyar triatlont a teljes megsemmisüléstől kell megmenteni. Hiszen ha a felhalmozott adósságokat nem tudjuk rendezni, akkor le lehet „húzni” a rolót. Azt gondolom, még ha ez nem is megy egyik napról a másikra, de jó úton haladunk a Szövetség konszolidációjában.

 - Miért volt szükség az iroda Budapestre költöztetésére?

- A szövetség korábbi főtitkárának elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ez a szövetség megszületett, hiszen az első hawaii Ironman és a magyar szövetség megalakulása között mindössze 11 év telt el. A semmiből hozták létre és építették fel a szövetséget, nyilván úgy volt egyszerűbb, hogy lakóhelyén, Szekszárdon került kialakításra a székhely. Csakhogy az idő túlhaladta ezt az állapotot. Sportdiplomáciai, sportigazgatási szempontból is sokkal szerencsésebb, ha Budapesten van a központ. Bebizonyosodott, így sokkal hatékonyabb a sportág érdekérvényesítése.

- A kommunikáció gördülékenyebbé tétele a tagság - egyesületek, edzők, versenyzők - és a szövetség között megoldottnak tekinthető-e?

- Egyrészt elkészült az új honlap, amely igyekszik informatív lenni, napra készen tájékoztatni a tagságot minden érdemi információról. A visszajelzések azt mutatják, hogy a neten keresztül, valamint az iroda Budapestre költözésével az egyesületi vezetők, edzők, versenyzők is könnyebben érnek el bennünket, jönnek be hozzánk. Természetesen ezen a téren is szeretnénk még tovább fejlődni.

 - Elkészült-e egy új sportágfejlesztési stratégia, amelyből mindenki világosan és egyértelműen kiolvashatja, milyen fő csapásirány mentén készülhetnek legjobbjaink a riói olimpiára?

- Amikor megválasztottak, ígéretet tettem arra, hogy újraértelmezem, szélesebb alapokra helyezem a sportágat. Természetesen a versenysport, az olimpiai távon való jó szereplés is rendkívül fontos. Emellett azonban az amatőrök - fiatalok, idősek egyaránt - számára is elérhetővé szeretném, szeretnénk tenni a triatlonozást. Amit már sikerült elérni az elmúlt időszakban, arra büszkék lehetünk. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Diáksport-szövetséggel, lehetővé téve, hogy minden hat évnél idősebb gyermek kipróbálhassa a triatlont. Valamint tető alá hoztuk az egyéni sportok közül az elmúlt 23 év legnagyobb összegű támogatását. A Fornetti gyémánt fokozatú támogatóként 2014. március 31-ig 16 plusz 4 millió forintot bocsátott a rendelkezésünkre. Ráadásul - ez talán apró dolognak tűnik, de - minden fornettis zacskón ott díszeleg a Magyar Triatlon Szövetség és a Magyar Triatlon hirdetése. Egyfajta gerillamarketing ez, de ha csak néhány embernek tűnik is fel, már megérte. Ha nincs sok pénzünk, akkor ilyen kis trükkökkel is lehet, sőt kell operálnunk.

Ezen felül az EMMI és a MOB, mint stratégiai partnerek a sportág mellett tették le a voksukat, a kormányzat sportszerető hozzáállásának valamint a szakma által kidolgozott sportágfejlesztési stratégiának köszönhetően 55 millió forintot kaphatunk tisztán sportágfejlesztésre. Sokat dolgoztunk azért, hogy ez így legyen.

- Ha nincs pénz, az a baj, ha van, akkor azon lehet összeveszni. Most melyik okozza a nagyobb fejfájást?

- A kis pénzen is éppen úgy lehet marakodni, mintha sok van, sajnos. Mára világossá tettük, ki mire igényelhet, kaphat  támogatást. A stratégiánk lényege: teremtsünk egyértelmű, tiszta helyzetet mindenki számára.

- Ön személy szerint mit tartana sikernek a 2016-os olimpián?

- Sajnos az elmúlt évek olimpiai tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar triatlonosok szereplése egyre szerényebb. Londonban annak kellett örülnünk, hogy egyáltalán volt magyar induló. Ha Rióban ketten kvalifikálják magukat, már elmondhatjuk, hogy előrelépés történt. Első lépésként a forrás oldalt növeljük, hogy pénzhiányra hivatkozva ne lehessen egy gyengébb szereplést megmagyarázni, ugyanakkor kiemelten fontos e mellett, hogy a magyar edzők szakmai felkészülését is fel kell zárkóztatni a világ élvonalához. Éppen ezért hosszú távú építkezésre rendezkedünk be ez a sportági stratégia egyik alappillére.

Úgy gondoljuk, hogy kezdeti lépésként külföldi előadókat hívunk meg, akik az előadásaik során megoszthatják tapasztalataikat a hazai szakemberekkel.

Ezzel együtt a sportág tömegesítését tűztük ki célul. Szerencsénk van, mert a triatlon sport benne van a köztudatban. Különösen az Ironman-táv teljesítése mozgatja meg az amatőrök fantáziáját. Egyszóval az olimpiai távon versenyzők, a fiatalok mellett a hosszútávosokat, az idősebb korosztályt is be akarjuk vonni a sportéletbe.

 - A paratriatlon mennyire lesz hangsúlyos a szövetségnél a jövőben?

- Mivel a mozgáskorlátozottak körében is robbanásszerűen fejlődik a triatlon, Rióban bemutatkozik a sportág a Paralimpián. Elemi érdekünk, hogy az eddigieknél is nagyobb forrásokat mozgósítsunk a szakág fejlesztésére. Nem maradhatunk le a világ élmezőnyétől! Főként, hogy sportolóink eddigi eredményei alapján akár éremesélyünk is lehet, nem szeretnénk elszalasztani ezt az esélyt.

- AZ ITU versenyrendszeréhez tartozó felnőtt világversenyeken eddig nem sikerült igazán komoly eredményeket elérni, versenyszervezésben viszont annál inkább sikeresek voltunk. Ön szerint be lehet-e tölteni az űrt, amely Márkus Gábor tragikus halálával keletkezett? Hiszen az ő munkásságának érdeme az évenkénti tiszaújvárosi Világkupa-futam, és a 2010-es világbajnokság rendezését is lényegében a tiszaújvárosiak szervezőkészségének elismeréseképpen kaphatta meg Magyarország.

- Biztosan nem lehet őt pótolni. Tavaly novemberben egy a sportág iránt végletekig elkötelezett embert ismertem meg Gábor személyében. Távozása hatalmas veszteség a sportág számára. Az emlékét viszont őriznünk, ápolnunk kell. Az Ifjú Márkus Gábor-alapítványon keresztül - melynek a szövetség is alapítója - úgy gondolom, hogy ennek a feladatunknak igyekszünk is eleget tenni.

- Néhány hete robbant be a köztudatba, hogy a Kropkó Péter vezette sportvállalkozás Ironman Budapest 70.3 elnevezésű, a hawaii World Triathlon Corporation égisze alá tartozó versenyt rendez majd 2014. augusztus 23-án Budapesten. Profitálhat-e ebből a magyar triatlonsport, a Magyar Triatlon Szövetség?

- A verseny éppen azt a célt szolgálja, amit mi a zászlónkra tűztünk: a sportág népszerűsítését, a profik mellett az amatőrök bevonását ebbe a rendkívüli „őrületbe”. Ez csak a javunkat szolgálhatja, függetlenül attól, hogy a WTC egy profitorientált szervezet, merőben más célokkal, mint az olimpiai versenyrendszerbe tartozó világszövetség, amelyhez mi is tartozunk. Arra számítok, hogy rendkívül sokan indulnak majd egy nagyon jól megszervezett, megrendezett viadalon. Hogy mást ne mondjak, én is tervezem, hogy teljesítem a távot. A vívó múltam ugyan jó alap, hiszen versenyszerűen sportoltam, ám ez egy teljesen más mozgásforma, más mentalitást, személyiséget igényel. Váltóban Simicskó István államtitkár úrral teljesítettünk már triatlonversenyt, de egyéniben erre még nem került sor. Természetesen az, hogy a minisztériumban mennyi teendőm van - rendszerint reggel fél nyolctól este fél hétig, nyolcig bent vagyok - nem teszi egyszerűbbé a felkészülésemet, de amit tudok, megteszek az ügy érdekében.

  Magyar Triatlon Szövetség 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...