Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2020. január 25. Szombat  Ma Pál napja van.  

Ha Spartan Race és akadályfutás, akkor Tóth Ádám - interjú

  • Állapot: Aktuális

Az elmúlt években rohamosan nő az akadályfutás népszerűsége, itthon elsősorban a Spartan Race nevű sorozat viszi a pálmát. Az egyik legjobb magyar versenyző a tájfutóból akadályfutóvá váló Tóth Ádám, aki nemcsak eredményes, de vidám és közvetlen arca a sportágnak. Őt szeretnénk bemutatni az Olvasóknak, és rajta keresztül a sportágat is.

07 jún. 2016 0 comment  
Ha Spartan Race és akadályfutás, akkor Tóth Ádám - interjú Foto: Tóth Ádám

Tóth Viktor: Új sportágban vagy eredményes így még kevesen ismernek, kérlek mutasd be magadat az olvasóknak.

Tóth Ádám: Tóth Ádám vagyok, 30 éves leszek idén. Gyerekkoromat a Mátra kapujának nevezett Gyöngyösön töltöttem. Itt kezdődött sportpályafutásom is. Főiskolás koromban költöztem fel Budapestre, azóta is itt élek. 2012-ben házasodtam meg, 2013-ban született meg kislányunk, Bianka, aki jelentősen megváltoztatta az életemet. Az Omnit Solutions Kft-nél dolgozom szoftvertesztelőként. Szabadidőmben a sporton kívül szívesen utazok, és a családommal vagyok.

Viktor: Gyorsan a csúcsra kerültél, nyilván nem véletlenül. Milyen a sportmúltad az akadályfutás / Spartan Race előtt?

Ádém: A nagyszüleimmel való túrázással indult minden. Menet közben belépett az életembe egy távol-keleti harcművészet: a kobudo-iaido. Ez jó 5 évig meghatározó része volt a mozgásomnak. Ezután következtek a tájékozódási túraversenyek, majd jött a tájfutás, ahol nagyobb sikereket is elkönyvelhettem, tagja lehettem az ifi és a junior válogatott keretnek is. Ezt több mint 10 éven keresztül űztem. Kb. 2 éven keresztül terep ultrakupáztam is, illetve túlélőtúrákra jártam. Az akadályfutással először 2013-ban találkoztam.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Viktor: Az idei év különleges lesz, több szempontból is. Milyen tervekkel és fogadalmakkal indulsz neki a 2016-os évnek? Ebben az évben olimpia is lesz, Téged hogyan motivál vagy befolyásolja a munkádat?

Ádám: Az akadályfutás, mint olimpiai sportág MÉG nem létezik. Így ilyen számban nem tudok indulni. Televíziónk nincs, így még nézni sem tudom. Örülök minden egyes magyar résztvevőnek és drukkolok nekik a háttérből. Az idei évben szeretnék minél több Spartan Racen és hasonló rendezvényen rajthoz állni és eredményesen teljesíteni. Célom továbbá részt venni az Amerikában rendezendő Spartan Race világbajnokságon Ide már idén is kvalifikáltam magam, remélem ki is jutok. Tavaly legjobb magyarként anyagi okokból nem tudtam eljutni a san franciscoi versenyre, remélem ez most nem ismétlődik meg és rajthoz állhatok, ehhez keresek folyamatosan támogatókat, akik segítenének megvalósítani a célomat.

Viktor: Az akadályfutás nem egyszerű sport, mind a körülményeket, mind a felkészülést illetően. Szilárd jellem kell a sikerhez. Te milyen elveket követsz az életben?

Ádám: Konkrét elveim nincsenek. Mindig kicsit alakul az életem és én változom vele. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenben megtaláljam és meglássam a pozitívumokat. Szeretnék mind a család, mind a munka, mind a sport terén jól teljesíteni. Úgy mondják: a háromból kettőt választhatsz, hogy jól tudj teljesíteni, de én szeretnék mindhárom téren helyt állni. Úgy érzem megy is, mert mennie kell.. Nem mondom, hogy ez nem embert próbáló feladat. Segítségre viszont szükségem van. Otthon a feleségem nagy részt vállal a gyereknevelésből. Ha apa fut, akkor ő van a most 2,5 éves kislányunkkal. Az Omnit Solutions Kft.-nél, ahol dolgozom rugalmasak: meg tudjuk beszélni, hogy a munka is el legyen végezve, lássam a családom napfényben (és ne csak éjjel, amikor épp alszanak), és még edzésre, versenyre is eljussak. Köszönöm nekik!

Viktor: Hogyan készülsz fel a téli és tavaszi időszakban a nyári versenyekre? Szigorú vagy magadhoz vagy engedsz lazaságot az edzésekben?

Ádám: Tél és nyár. A legnagyobb különbség a ruházat. Télen felöltözöm melegen, nyáron nem. Viccet félretéve, aki az én edzéseimben talál rendszert, az szóljon személyesen nekem, mert én is kíváncsi lennék rá. ;) Elsősorban futással edzem. Azt futom, amit épp kigondolok és/vagy lehetőségem van rá. Egy edzés során van, hogy menet közben találom ki, hogy még megyek-e tovább, és ha igen, merre vagy épp hú ez jó meredek volt, itt még egyszer felfutok. Ezen kívül már terembe is járok: a Force Gym-be. Ez most viszonylag új nekem, eddig csak azt edzettem, amit én kigondoltam. Itt speciális SGX edzéseken veszek részt, ami erősít és az akadályok leküzdésére is felkészít.

Szeretek geocaching ládákat felkeresni, mert akkor van egy jó célja az adott futásomnak és új helyeket fedezhetek fel mindenfele, ahol csak megfordulok. Pihenéssel csak akkor foglalkozom, ha épp fontos verseny lesz. Előtte 1-2 napot lazítok.

A táplálkozás részt gyorsan átugranám. Ha ételről van szó, elég széles skálán mozgok. Bár próbálunk a családommal egészségesen étkezni, azért nem zárkózunk el egy nagy doboz fagylalt felfalása elől vagy épp ha éjjel 2-kor érek haza és éhes vagyok, biztosan nem türtőztetem magam és benézek a hűtőbe. Felszerelésben mindenképp a cipő-zokni kombó a legfontosabb. Ha ezekből megtalálja az ember az optimálisat, nem lehet probléma. Az én eredményeimet korábban sok versenyen rontotta a nem megfelelő cipő választása, sőt néha még most is tud hátráltatni ha épp egy nagy verseny közben tesztelek egyet vagy ha nem jól választom ki, hogy az adott terepre miben indulok el.

toth adam spartan race 07

Viktor: Keményen edzel és sokat, de mégis mi a kedvenced? Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének komolyan fejlődni az akadályfutásban? Mi az amiben neked kellene még fejlődni?

Ádám: Szeretek meghalni 1-1 edzésen. Futás vagy épp termi edzés az ilyen szempontból mindegy. Mindenképpen előnyben részesítem a terepfutást, a zöldben való mozgást, még jobb, ha közben mosolyog le rám a napocska. A hazai és környékbeli versenyekhez a futás kulcsfontosságú. Ezen felül minél több akadályra (főleg a nehezebbekre) fel tud készülni az ember, és tudja gyakorolni őket rendszeresen, annál jobb. Nagyon szeretnék olyan versenyre eljutni, ahol az akadályok dominálnak. Nekem hegyre futásban és karban kell még sokat fejlődnöm. Habár a helyzet már közel sem annyira vészes, mint akkor volt, amikor megismerkedtem az akadályfutással.

Viktor: Az akadályfutásban nagy a létszám, sokan indulnak a versenyeken. Versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak?

Ádám: Az akadályversenyes múltam legelejétől kezdve mindig figyeltem kik és miért előznek meg, mit csinálnak nálam jobban, gyorsabban vagy csak másképp. Van olyan akadály, amit még mindig nem tudok jól megcsinálni, mert nincs lehetőségem gyakorolni. Ilyen például a palánk. Igen, egy sima palánkon átmenni. Át tudok, de nem elég gyorsan és technikásan. Ezen felül vannak olyan élversenyzők, akik olyan edzésmunkát végeznek, amit én nem tudok véghezvinni. Itt az edzés mennyiségére és minőségére gondolok, pl szeretnék sokkal többet hegyen futni, terepen, zöldben. Azonban a lakókörnyékünk adottságai nem megfelelőek ehhez, autóba kell ülni és átzötykölődni a városon, hogy ezt megtehessem. Egyébként nagyon szeretek más embereket megfigyelni, mikor, mit, miért csinálnak, mind a futásnál, mind egy-egy akadálynál.

Viktor: Gyerekkorod óta sportolsz, most valamennyire reflektorfényben is vagy, hiszen az akadályfutás sok embert érint, nagy a közönsége. Milyen eredményeidre vagy büszke?

Ádám: Az egyik legjobb teljesítményemnek ítélem meg a tájfutó országos bajnoki címemet. Gyorsan és jól kellet futnom hozzá. Ez volt az első nagy áttörés: egy cél, amit kitűztem magam elé és el is tudtam érni. Egyébként jobban örültem a ténynek, hogy elértem a célom, mind a dobogó legfelső fokának. Szintén nagyon büszke vagyok rá, hogy tájfutásban ifi európa bajnokságra és junior világbajnokságra is kijutottam.

Akadályfutásban előresorolom azokat az eredményeket, amiket a HUN Elit Team csapattal közösen értünk már el. Úgy érzem általuk, velük egy nagyon jó csapat tagja lehetek. Elégedettséggel tölt el az is, hogy sikerült végigcsinálnom a Elit Challange-et. Ez egy Európában egyedülálló katonai jellegű kiválasztó program, amit keveseknek sikerül abszolválniuk. Folyamatosan keresem az ehhez hasonló kihívásokat.

Viktor: Minden sportolónak szüksége van jó pihenésre. Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Ádám: Alapvetően nálam már az is pihenésnek számít, ha tömegközlekedéssel megyek munkába futás vagy bicikli helyett. Vagy ha tudok egy hozzám képest nagyobbat aludni – amibe persze igen sok beleszólása van a kislányunknak is…  Az alvással egyébként az a probléma, hogy ha valamiből, hát abból veszem el az időt, hogy még többet tudjak edzéssel, munkával vagy egyéb fontos dologgal foglalkozni. Feltöltődésre, kikapcsolódásra ott van az örökmozgó kislányunk, tudom persze, hogy ez nem feltétlenül tartozik a pihenés kategóriájába. 

Viktor: Hol vannak a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

Ádám: Imádok otthon lenni, akár a házban, akár a kertben. Nemrég költöztünk ide, nagyon tetszik ez a sok ház körüli teendő, ami ezzel jár. Magyarországon egyébként talán a Kékest emelném ki. Ott csak úgy jó érzés lenni. (Egyébként itt kértem meg a feleségem kezét. ) Külföldön a kedvenc városom Velence illetve bármelyik olyan hely, ahol hegyek vagy tenger, óceán van.

Hogy hova szeretnék eljutni? A magánéletben a Preikestolen-re eljutni régi nagy vágyam. A versenyzésben pedig első számú terv a Spartan Race világbajnokság, Lake Tahoe.

Viktor: Úgy tudom van kötődésed a konyhához. Mik a kedvenc ételeid? Szoktál főzni? 

Ádám: Papíron szakács vagyok, meg egy fél cukrász, a gyakorlatban imádok főzni, csak nem szeretem, ha a szakácskönyv, receptek megkötik a kezem. Nem zavar például, ha épp nincs otthon valami alapanyag, mert azt másodpercek alatt tudom bármivel helyettesíteni. Így készülnek a reprodukálhatatlan ételek. Alapból mindent megeszek, nagy kedvencem a fagylalt, jégkrém. Egy dobozka bármikor jöhet, lehetőleg egyszerre, étkezés után, éjjel, tényleg mindegy.  A családi béke érdekében a lényeg az, hogy hagyjak legalább egy kiskanálnyi kóstolót a feleségemnek. Hogy rendes ételt is említsek: anyósom sonkás tésztája és bármi amit kerti sütögetéssel el lehet készíteni. Párolt ételekből szinte minden. A halat szeretném még rendszeresíteni az étkezésekben. Ezen még dolgozom.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Viktor: Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést?

Ádám: Van egy egyesület, a Parafitt SE, akikkel túlélőtúrán ismerkedtem meg, sérült gyerekekkel foglalkoznak. Szerencsére mára nagyon jó barátságban vagyunk, a lehetőségekhez képest sokat találkozunk. Néha együtt megyünk túrázni vagy egyéb általuk szervezett eseményekre, ahol mindig nagyon jól érezzük magunkat.

Jó felkészülést!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 szeptember 2017 17:00

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)