Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Téli Börzsöny Trail hóban, jégen Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Az idei év első nagy terepfutását rendezte meg Téli Börzsöny Trail néven az Ökofutás csapata, ahol 15 és 30 km hosszú távokon állhattak rajhoz a nehéz versenyek szerelmesei. Mert a körülmények miatt nem volt elég az egyszerű "szeretek futni" hozzáállás...

30 jan. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Mester Bálint (X2S Salomon TEAM) vezeti a mezőnyt Mester Bálint (X2S Salomon TEAM) vezeti a mezőnyt Foto: Ökofutás

Mottó: "aki igazán szép és kemény terepfutással akarja kezdeni az évet, az ne hagyja ki a Téli Börzsöny Trailt"

Már az előrejelzések alapján sejteni lehetett, hogy nem lesz egyszerű a futók helyzete. A pályák eleve nehezek, hiszen a Börzsöny kifejezetten vadregényes terep, meredek és nehezen járható emelkedőkkel és lejtőkkel, sűrű erdőkkel és zegzugos ösvényekkel. Január végén nagy biztonsággal lehetett a havat is jósolni... és most ehhez jött az extra jég, ami miatt a szervezők a verseny előtti héten kötelezővé tették a hóláncot!

Azonban az igazán lelkes terepfutó pont az ilyen kihívásokat keresi, így az indulók száma a megadott maximum körül járt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A hosszabb verseny indult először. Itt a futóknak 30 km távon 1100 m szintemelkedést kellett teljesíteni. Majd hamarosan elrajtolt a rövidebb táv is, ahol 15 km távon 750m szintemelkedés volt előírva. Mindkét táv pályája főleg terepen haladt, nagyon kevés sík szakasszal.

A 30 km versenyében a férfiak között pengeéles küzdelem bontakozott ki, az első 6 versenyző 8 percen belül ért célba. A győztes Monostori Ákos 3 órán belül futott, ami a körülményeket figyelembe véve fantasztikusan jó tempót jelentett. A második Csomai-Kürtössy Roland Norbert két percen belül követte, majd jött egy több fős csapat, akik közül Bársony Attila hajrázott hatalmasat a 3. helyért. A nőknél sokkal kiegyensúlyozottabb volt a verseny, Janek Noémi hatalmas előnnyel - alig túl a 3 órán - szerezte meg a győzelmet Szűcs Brigitta és Dr. Varga Orsolya előtt.

A 15 km versenyében Mester Bálint, a X2S Salomon TEAM tereptriatlon és OCR versenyzője magabiztosan győzött Fülöp Álmos Huba és Malicskó Balázs előtt. Sokáig versenyben volt a dobogóért a Hike&Fly egyik sikeres magyar sportolója Komjáti Bálint is, de egy benézett kanyar miatt komoly pluszt futott versenyen kívül. A hölgyeknél Szőke Cecília, Péntek Mónika és Fehér Zita volt a sorrend.

Nagyszerű hangulat és emlékezetes verseny - jövőre is várják a télen is kihívásokat keresőket!

Mester Bálint (X2S Salomon TEAM - a rövid táv férfi győztese) így mesélt a versenyről

Szerintem gyönyörű futó terep a Börzsöny. Amikor először megláttam a Dunát a hegyről, azt hittem, hogy egy tó. Nagyon szép volt. Szerencsére a jégre ráesett 3cm hó így nem volt annyira csúszós, bár néha pont emiatt csúsztam meg, mert nem számítottam rá. Kemény pálya volt a szint miatt is, és azért is mert nagyon technikásra tervezték. Többször meredek hegyoldalon oldalirányba kellett futni havon és jégen, gyakran nagyon szűk ösvényeken vezetett az út. Néha csak kb. 2 métert lehetett előre látni, olyan kanyargós volt az ösvény. A szintemelkedés miatt felfelé és lefelé is embert próbáló verseny. Salomon Speed-ben versenyeztem és az útvonalat a Suunto Spartan Ultra órámon néztem, el ne tévedjek. Jó volt mindkettő, sokat segítettek a versenyen. Tetszett, nagyon jó verseny volt.

Varga Balázs, aki élete első terepfutó versenyét teljesítette

A verseny nagyon kemény volt, volt benne hó - jég - sár minden, estem keltem pár részen, meg nem is nagyon mertem futni jó pár helyen, felfelé voltak kaptatók ahol teljesen esélytelen volt, meg sétált a sor, főleg az elején, aztán utána nagyon szétszakadtunk, de ott már láttam, hogy ebből nagy versenyzés nem lesz, így túrázósra fogtam, felmentem a kilátóba, csináltam pár fotót. Lejtmenetekben nem mertem nagyon menni, csak a lankásabbakon, érdekes élmény volt, teljesen más mint egy utcai verseny, itt egy pillanatra nem voltam benne biztos, hogy be tudom fejezni ezt a versenyt szintidőn belül, nagyon el voltam veszve gondolatban, hogy mennyit tettünk meg, mennyi lehet még vissza, meg keveset ettem reggel a verseny előtt, ez az egy frissítő pont kevés volt nekem 11,3 km-nél. Erre legközelebb jobban figyelek, mert az első nagy hegymenet után gyakorlatilag kifogytam, valamennyi kaja volt nálam, de kevesebb mint kellett volna.

A rövid táv térképe

A hosszú táv térképe

Eredmények: sportident.hu 

Forrás: naszalytrail.hu

Utoljára frissítve: szerda, 30 január 2019 16:30

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk