Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2023. szeptember 26. Kedd  Ma Jusztina és Pál napja van.  

Cape Epic befejezése méltó tisztelgés Burry Stander emlékére, Szentgyörgyi Krisztián abszolút 412. (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Archív
Jaroslav Kulhavy és Christoph Sauser csapata végül magabiztosan győzött a 8 napos összetett versenyben. Ez fontos siker ez az egész "Burry Stander-Songo" csapatnak, hiszen a győzelemmel a januárban tragikus körülmények között elhunyt Burry Standertől vettek búcsút.

Az utolsó nap egy rövid, pörgős 54 km hosszú, 1550 m szintet tartalmazó szakaszt kellett teljesíteni a Cape Epic versenyzőinek. A Stellenbosch és Lourensford közötti távot alig nehezítette akadály, egy komolyabb emelkedő volt a pályán.

Cape Epic, MTB, maraton, Sauser, Stander, Bulls, Specialized, X2S, Hermida, Kulhavy. Szentgyörgyi

24 márc. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

A Jose Hermida – Rudi Van Houts (Multivan Merida) duó szépen zárta a 10. jubileumi Cape Epicet mai szakaszsikerükkel, hiszen első szakaszgyőzelmüket koronázták meg a végső szakaszgyőzelemmel, sprintbefutón előzve meg a dél-afrikai SCOTT factory csapatot Harmadik helyre a nem túl kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó, de erős és tapasztalt Florian Vogel-Nino Schurter (SCOTT Swisspower) duó érkezett.

"A mai nap is elég nehéz szakasz volt, de szerettünk volna egy nagy üveg pezsgőt nyerni. Ez motivált minket abban, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk..." – mondta Hermida a célban, rávilágítva, hogy az esélytelen végső győzelmi kilátások mellett vannak még motiváló tényezők...

Az összetettben az utolsó napot élről kezdő Jaroslav Kulhavy – Christoph Sauser végig biztonsági tempót és taktikát követett, de a szakasz 4. hellyel még abszolútban is növelték előnyüket. A cseh olimpiai bajnok esett egy hatalmasat, szerencsére nem lett komolyabb baja.

A bajnok Sauser - aki életében 30 Cape Epic szakaszgyőzelmet aratott - a következőket mondta:

"Ebben az évben volt a legnehezebb a verseny. Sose nyertem még úgy Cape Epicet, hogy pár napra elvesztettük a vezető pozíciót. Hihetetlen! A 4. szakasztól csak a következő napokra gondoltunk, nem szabad ezt a versenyt napról napra venni. Egy hét alatt közel 30 órát tekertünk, minden pedálfordulatnál a maximumot nyújtva. Az idáig vezető 3 hónap az, ami igazán fontos. Rengeteg támogatást kaptunk Burry családjától és szurkolóitól."

Az összetettben ezüstérmet megszerző, életében a 10. Cape Epicét teljesítő Karl Platt, csapattársával a svájci Urs Huberrel (Bulls) több alkalommal is sikeresen fenyegették az előzetesen is top favoritnak kikiáltott Sauser-Kulhavy duót, sőt komoly esélyük volt arra, hogy a végső pillanatig kétesélyes legyen a küzdelem. A különbség 7 perce egy ilyen távon minimális!

Cape Epic, MTB, maraton, Sauser, Stander, Bulls, Specialized, X2S, Hermida, Kulhavy. Szentgyörgyi

A nők kategóriájában nyolc nap után a Yolande Speedy-Catherine Williamson (Energas) páros végzett az élen. Előbbi törött kulcscsonttal és két törött bordával teljesítette a mai szakaszt, nem kis elhivatottságról tanúbizonyságot téve.

A master kategóriában ma összejött a szakaszgyőzelem a nagy öreg Bart Brentjensnek, csapattársával Robert Simmel végül az összetett master értékelés 2. helyén végeztek.

Szentgyörgyi Krisztián és csapattársa a dél-afrikai Willie van der Vyver (Northern Crocodiles/Trollope/X2S) a mai szakaszt az abszolút 364. helyén zárta, kategóriájukban ez a 111. poziciót jelentette.

Összetettben a versenyt a 412. helyen fejezték be, ez a master kategóriában a 133. helyet jelentette. Szép volt srácok!

Stage Time : 4:07.11,8
Stage Position : 111. in Masters category and 364. in general classification
Overall Time : 54:19.58,6
Overall Position : 133. in Masters category and in 412. general classification

Az utolsó szakasz sem volt könnyű, igaz csak 54 kilométer 1500 méter szintkülönbséggel, de az Epic-en az utolsó szakaszon iszonyatos a hajtás még a verseny végében lévő csapatoknál is. Senki sem akarja úgy befejezni ezt a versenyt, hogy úgy érezze, még maradt benne erő. Erről minden csapat meg akar bizonyosodni.

Mi is erősebben kezdtünk a szokásosnál és magunkhoz képest igen kemény tempót mentünk. A hegyeket bátran, de óvatosan kezdtük és a lejtőkön is ügyeltünk, hogy a sebesség és a tempó ne lankadjon, miközben fölöslegesen kockáztatni sem akartunk, ha már az egész versenyt megúsztuk komolyabb technikai hiba vagy esés nélkül.

A mai szakaszon 364-nek érkeztünk meg ami a korábbi eredményeinkhez mérten jónak mondható és meggyőződtünk róla, hogy egy csepp erő sem maradt bennünk a verseny végeztével.

Akinek van kedve és lehetősége, én mindenképp ajánlom ezt a versenyt minden hegyikerékpárt kedvelő embernek.

Cape Epic MTB maraton 7. szakasz végeredménye

1.Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida) 2:22.20,2
2.Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing) +1,1
3.Nino Schurter-Florian Vogel (Scott-Swisspower) +3.43,4
4.Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander – SONGO) +4.58,7
5.Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale) +5.27,2
6.Karl Platt-Urs Huber (Bulls) +5.47,9
7.Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2) +5.48,0
8.Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens) +8.07,9
9.Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3) +8.56,3
10.Roel Paulissen-Yader Zoli (Torpado Surfingshop) +10.48,9

Cape Epic MTB maraton összetett végeredmény

1.Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander – SONGO) 29:40.44,9
2.Karl Platt-Urs Huber (Bulls) +7.10,4
3.Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2) +26.51,0
4.Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida) +39.10,1
5.Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale) +1:06.24,9
6.Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing) +1:06.58,3
7.Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3) +1:29.34,2
8.Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens) +1:41.18,8
9.Darren Lill-Charles Keey (Cannondale Blend) +2:04.06,5
10.Roel Paulissen-Yader Zoli (Torpado Surfingshop) +2:29.13,8

Az XTERRA versenyző Nico Pfitzenmaier végül sikeresen vezette győzelemre csapatát

1. 11. Bridge Masters 32:27.38,4 -
62-1 Nico Pfitzenmaier South Africa 62-2 Abraao Azevedo Brazil

 

Alain Prost és Tom Ritchey is szép sikerrel zárták a 10. Cape Epic MTB maratont

6. 94. Project Rwanda/Worldbike Grand Masters 39:48.51,6 +39:48.51,6
37-1 Tom Ritchey USA 37-2 Alex Stieda Canada
103. 174. Prost/Di Pasqua Men 43:40.09,4 +13:59.24,5
150-1 Sebastian Di Pasqua Switzerland 150-2 Alain Prost Switzerland

Cape Epic, MTB, maraton, Sauser, Stander, Bulls, Specialized, X2S, Hermida, Kulhavy. Szentgyörgyi 

A verseny honlapja: https://www.cape-epic.com/live/

Forrás: www.terepsport.hu | Foto: Cape Epic, Szentgyörgyi Krisztián | Absa Cape Epic 7. nap - Galéria

 

Cape Epic 6. szakasz - a "király"

A legtöbb szintkülönbséget tartalmazó 99 kilométeres 6. szakasz győzelmét Christoph Sauser és Jaroslav Kulhavy alkotta páros szerezte meg. A nyomukban a Bulls első csapata, Karl Platt és Urs Huber érkezett.

A 10 órás időlimit a 99 kilométerre és 2950 méter szintkülönbségre sokak számra nehezen volt teljesíthető.

Cape Epic, MTB, maraton, Sauser, Stander, Bulls, Specialized, X2S, Hermida, Kulhavy. Szentgyörgyi

A versenytáv feléig kettő csapat haladt együtt az élen, a Burry Stander – SONGO és a Bulls 1. Nyomukban a másik kettő Bulls csapattal és az afrikai Scott Factory Racing-gel (Philip Buys, Matthys Beukes). Sauser és Kulhavy az utolsó emelkedőn támadásba lendült és 2 perc 37 másodperces előnyt sikerült felépíteniük.

Kulhavy nyilatkozata a célban:

"A mai nap nagyon szép és igen egyszerű volt. Mi nagyon örülünk a győzelemnek, különösen Christoph, mivel neki második otthonának számít Stellenbosch. Már csak a holnapra fókuszálunk és reméljük, hogy semmi probléma nem jön közbe."

Szentgyörgyi Krisztián (Northern Crocodiles/Trollope/X2S Team) az abszolút 447. helyen értek célba, ami a masterek közt a 145. helyet jelentette számukra.

Stage Time : 8:28.54,2
Stage Position : 145. in Masters category and 447. in general classification
Overall Time : 50:12.46,8
Overall Position : 135. in Masters category and in 417. general classification

Krisztián blogja a mai napról:

Az utolsó előtti szakaszra tették a rendezők a "fekete levest": 99 kilométer és 3000 méter szintkülönbség. A reggel egy kisebb esővel kezdődött, ami szerencsére a rajtig elállt és a hőmérsékletet is jól lehűtötte. De a kerékpáros egyből tudja, hogy az eső jót tesz a por és homok ellen és az is kedvezőbb, ha a levegő 20-25°C körül mozog, nem pedig 35°C felett.

Nekem megint borzalmasan indult a reggel, a társam meg is kérdezte az első emelkedőn tekerés közben, hogy biztosan reggeliztem-e?! A mai szakasz igazi mountain bike paradicsom volt, megmutatott mindent, amit egy jó versenynek mutatnia kell. Volt benne erdő, mező, hegy, sík és ami mindig felüdülés a kerékpárosnak a single track, valamint ami sokáig maradandó élmény lesz a szakaszból egy kb. 500 méter hosszú alagút, ami a hossza miatt elkepesztően sötét volt. És ami megadta az egyedi hangulatát az a drum and bass zene. Ugyanis ez szólt az alagútban végig, az ütem még mindig a fejemben van.

Az erdőben a nedves gyökerek és sziklák próbára tették a technikai tudásunkat. Ha a mai nap nem a világ legkeményebb mountain bike versenyének utolsó előtti napja lett volna, még azt is lehetett volna rá mondani, hogy élvezetes szakasz volt.

Holnap az utolsó szakasszal, mely 54 kilométer és 1500 szinttel lesz, elbúcsúzik a Cape Epic és a következő ilyen jellegű mazochista megpróbáltatásra egy teljes évet kell majd várni.

Cape Epic 5. szakasz - a "pihenő"

Rövid és élvezetes szakasz - írja a hivatalos bemutató. Ez a Cape Epic nyelvén 75km-t és 1800 m szintemelkedést jelentett a megfáradt ridereknek. Ez a nap tartalmazta a legtöbb egynyomos ösvényt a Cape Epic történelmében, cross country jellegű emelkedőkkel és lejtőkkel, ami nemcsak pihentető a maraton egyhnagúséág mellet, hanem szórakoztató is.

Cape Epic, MTB, maraton, Sauser, Stander, Bulls, Specialized, X2S, Hermida, Kulhavy. Szentgyörgyi

Szentgyörgyi Krisztián (Northern Crocodiles/Trollope/X2S) ma a 430. helyen értek be, ez kategóriájukban a 139. pozíciót jelentette.

Stage Time : 5:53.04,1
Stage Position : 139. in Masters category and 430. in general classification
Overall Time : 41:43.52,6
Overall Position : 136. in Masters category and in 422. general classification

Krisztián blogja a mai napról:

Mivel a mai szakasz CSAK 75km es 2400m szintkülönbség volt, úgy gondolta mindenki, hogy könnyen túl leszünk rajta és tudunk összpontosítani a holnapi szakaszra, ami 99km és 3000m szintkülönbségű lesz.

De hamar bebizonyosodott, soha sem szabad lebecsülni még egy rövidebbnek látszó szakaszt sem az Epic-en. Itt minden nap megszenved az ember a szakasz teljesítése közben. A táv 30 %-a ,,single track,, volt legtöbbször lejtmenetben, de elég gyakran emelkedett is, sok volt a rövid szűk kanyar, így a szakasz igen technikásnak és nehéznek mondható volt. A hőmérséklet is 40°C körül járt a táv második felében!

Amiről még nem beszeltem, miért is nehéz ez a verseny túl a távolságon, a szintkülönbségeken, az időjárás viszontagságain, az minden Epic versenyző rémálma, ami ott áll a fejünk felett minden nap a ,,Cut off Time,, teljesítése. Mert lehet sokat tekerni a melegben, de ezen a versenyen minden nap be kell érni időben a célba. Ha a kerékpáros időn túl érkezik be akármelyik szakaszon is, kiesik a versenyből, elveszik a rajtszámát és egy kék új rajtszámmal tovább tekerhet másnap, de nem lesz hivatalos eredménye a verseny végeztével, mivel a párban versenyző csapatok nem távolodhatnak el egymástól a verseny egyetlen pillanatban sem több mint 2 percre. Általában mindkét csapattag időtúllépés eseten büntetve lesz, ezért is nehéz jó partnert választani.

Valaki azt mondja erről, hogy a gyorsabb versenyző a kettő közül többet szenved mivel nem a saját megszokott tempóban tekerni nehezebb, erről megoszlanak természetesen a velemenyek.

.

A verseny honlapja: https://www.cape-epic.com/live/

Forrás: www.terepsport.hu | Foto: Cape Epic, Szentgyörgyi Krisztián | Absa Cape Epic 5. nap - Galéria | Absa Cape Epic 6. nap - Galéria

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)