Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Badar Gergő a triatlon, az Ironman felkészülés mellett is vállalja a terepufutás nehézségeit Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

A terepfutás egyre több embert mozgat meg, egyre többen merészkednek akár a sáros, nehéz ösvényekre is. Badar Gergő a triatlon, Ironman felkészülés mellett is vállalja a terepfutás nehézségeit és szépségeit. Hogyan látja ő a terepfutást? Az interjúból megtudhatjátok.

01 febr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Badar Gergő a triatlon, az Ironman felkészülés mellett is vállalja a terepufutás nehézségeit Foto: Badar Gergő archívum

Badar Gergő vagyok profi triatlonos, elsősorban a hosszú távú és közép távú versenyekre vagyok szakosodva, vagy klasszikus nevén Ironman és féltáv. 10 éve a profik világában vagyok jelen és még jó pár évig tervezem hogy itt is maradok :)

2023 eredmények, emlékek.

Ironman Klagenfurt 4.hely 8:09.01, Az eddig leggyorsabb Ironman távú versenyidőm. Terepfutásban: 10. Ensport Buda Trail 2. hely, Burger King Ultra Balaton Trail 1.hely L táv

Korábbi évekből mire vagy büszke, mire emlékszel szívesen?

Rengeteg versenyen vettem részt az elmúlt évtizedben, sok szép és jó eredménnyel, de talán mégis arra vagyok büszke ahonnan ide kerültem. Viszonylag későn kezdtem a triatlont (21 évesen), szóval egy hatalmas hátrányból indultam ami az úszást és kerékpárt illeti. Nyilván engem ez nem tántorított el, sőt mai napig inspriál az hogy van nálam sokkal erősebb versenyző és meg kell vele küzdeni! Keményen készültem és most ott tartok, hogy főállású sportolóként élhetek,ami szerintem nagy szó ebben a világban!

Miért szereted a terepfutást, a terepfutó versenyeket? Mi az, ami miatt ajánlanád az embereknek?

A terepfutást azért kedveltem meg, mert kikapcsol, elveszítem az időérzékemet, jobban telnek az edzések, versenyek és még erősít is! Azért én nem vagyok terepfutó, sőt, a lakhelyemet tekintve talán nem leszek soha az, hiszen Szegeden nem sok emelkedőt talál az ember.

badar hoka terepfutas ironman terepsport trail

Nehéz felvenni a versenyt azokkal akik ilyen helyen élnek, viszont itt is lehet találni megoldást arra hogy tudjunk keményen edzeni :) Azoknak ajánlanám akik nem szeretnének az idővel versenyezni, tudom hogy sokan vannak akiket összenyom a teher egy célidő hallatán, a terepfutás egészen más, itt tényleg magadra kell összpontosítani, figyelni.

Mi a kedvenc versenyed, mi az, ahol még nem voltál, de szeretnél elmenni? Miért?

Kedvenc versenyem nincs. Nagyon sok helyen nem voltam még és profi triatonosként természetesen a Hawaii-on megerendezésre kerülő Világbajnokság lenne a cél! De! Így a terepversenyket kipróbálva, szívesen eljutnék keményebb hegyi versenyre is, és az UTMB is igencsak vonz, persze nem a leghosszabb táv, az még egyelőre nem nekem való, de egy kisebb távon kipróbálnám magam.... meglátjuk mit hoz a jövő!

Legemlékezetesebb pillanatok, kalandok, találkozások?

2018 Tallinn ahol az első profi bemutatkozásom volt egy 4. hellyel és 8:10-es idővel, most pedig a klagenfurti verseny, bízom benne hogy ebben az évben is büszkélkedhetek majd hasonlóan szép eredménnyel!

Milyen HOKA cipőben futsz? Miért szereted?

Egész sok HOKA modellt használok. Bondi, Clifton, Rocketx2, Challenger ATR7, Mach5, Mach X, Bondi X. Széles a paletta! Kevesen tudják, de volt egy komolyabb sérülésem, amiből nagyon nehezen jöttem ki (akkor még nem tartozott a támogatóim körébe a HOKA). Ekkor egy HOKA Bondi 7 cipőt vásároltam és lényegében ez hozott ki a gödörből. Azóta is az egyik kedvenc típus!

badar hoka terepfutas ironman terepsport run

Mi a kedvenc edzéstípusod és helyed?

Kedvenc edzéstípusom a versenytempós bringa, vagy futás, igazából mindegy melyik. Nagyon szeretem gyakorolni a céliramot, mert tudom hogy a versenyen is ezt kell majd hoznom!

Tervek 2024-ban? És később?

Eléggé év eleje van, most még nehéz belátni, mert nincs is fent a teljes versenynaptár, de biztos sok féltáv és minimum 2 hosszú távú triatlon verseny lesz. Ezenfelül pár terepfutó versenyre is szeretnék elmenni tavasszal és ősszel!

Mi a kedvenc ételed, italod a hétköznapokban és mi a versenyek alatt?

Mindenevő vagyok, de ha nagyon kellene választanom akkor a steaket mondanám :) Versenyek alatt nálam a gélek váltak be.

badar hoka terepfutas ironman terepsport seaside

Kedvenc könyv, film, zene?

Inkább stílusokat szeretek, minthogy kiragadjak egyet egyet. A sci-fi nagyon vonz. Vannak kedvenc rendezőim, akiknek biztos megnézem a filmjüket és jó eséllyel tetszeni is fog.

Hallgatsz zenét futás közben? Ha igen, akkor mit?

Szinte mindig, de még bringán is! Inkább az elektronikus világ az amit imádok hallgatni!

Mi a TOP5 tanácsod a terepfutáshoz?

  • Ne kezd el gyorsan a versenyt!
  • Légy türelmes!
  • Vigyél magaddal elegendő frissítést!
  • Jól megválasztott öltözék!
  • Nézd át az útvonalat, hogy tudd mi várhat rád!

TRIATLON, IRONMAN tapasztalatok a terepfutáshoz

1. mennyit futsz nehéz/nehezebb terepen IM versenyzőként? Illetve tudod-e hasznosítani a terepfutás edzéseket az IM versenyfelkészüléshez?

Amikor már IM felkészülés van nem nagyon futok terepen, az oka elég egyszerű, próbálom a sérülést minimalizálni! Felkészülési időszakban viszont szoktam terepre menni, de nem kimondottan a nehéz pályákra! Azért szeretek terepezni, mert pl. egy erős terepverseny nagyjából megegyezik az IM futás tempójával. Ha pl. egy 40 km-es, 500 m szintet tartalmazó trailen megyek 4 perces átlagot, az ugyanolyan, mintha IM tempóban nyomnék egy 42 km-t 3:52-ben, meg persze a legfontosabb, hogy a trail nem unalmas :)

2. az IM rendszerint jó/jobb időben kerül megrendezésre, hiszen mégiscsak Hawaii-on született. Hogyan viseled a hideg, esős időt, hogyan edzel ilyenkor? Illetve hogyan kezeled versenyen, ha hirtelen hideg, szeles lesz, ami azért gyakran előfordul?

badar hoka terepfutas ironman terepsport triatlon win

Szörnyűen! Köztudottan nem bírom a hideget, úgyhogy ilyenkor komoly gondjaim szoktak lenni. Alapból is ha már a medence hidegebb kicsivel egész edzésen fagyoskodok. Szerencsére nem sokszor volt ilyen, de abból a kevésből buktam el nagyobb versenyeket is. Én a meleget viselem nagyon jól, igazából szeretem. Nem okoz gondot a 35 fok, vagy a felette levő hőmérséklet. Persze szenvedek, de jobban haladok mint a többiek :)

3. a nyújtás, a regenerációs edzések milyen szerepet játszanak a felkészülésben?

Igyekszem minden edzés után nyújtani. Pluszban, amikor már elaludt a család, szoktam 20 percet nyújtani este, egyszerűen muszáj! Használok regenerációs csizmát is, ami a nyirok keringést fokozza, ez is rengeteget segít!

4. a frissítésről mesélnél? Hiszen ami neked az IM 8-9 órájában bevált, az talán hasznos lehet a terepfutóknak is (bár más az intenzitás és terhelés, de ez a tapasztalat sokat segíthet)

Nálunk elég extrémek a frissítések! Én nagyjából 100-110 g/óra szénhidrátot szoktam fogyasztani bringán, futáson kb. 75 g/ó, úszáson nyilván a rajt előtt tudok csak, akkor max. egy 25-30 grammos gélt eszek indulás előtt negyed órával! Végig gélezek, nem eszek mást, ez vált be. Jól bírja a gyomrom is, amit edzéseken nagyon is hozzá szoktatok ehhez a magas ch bevitelhez! Emellé sótabletta és rengeteg víz társul. Úgy szoktam megoldani, hogy az órán beállítom a 20 percenkénti étel jelzést és 30 percenként az ital riasztást, így nem felejtem el. Egyébként terepen is így futok, mert akármennyire elmélyülök, emlékeztet az óra!

Köszönöm a beszélgetést!

Utoljára frissítve: hétfő, 05 február 2024 11:31

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk