Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Bemutatkozik a dél-afrikai Sani2C többnapos terepkerékpár maraton Kiemelt

  • Állapot: Archív

A helyszínről jelentkezünk a Sani2C többnapos MTB maratonról, ahol Szentgyörgyi Krisztián "élőben" közvetíti az eseményt a terepsport.hu olvasóinak.

Miért is kiemelkedő esemény ez a verseny itt Dél-Afrikában?

2005-ben rendezték meg előszór azóta hatszor választottak a legjobb többnapos kerékpárversenynek az afrikai kontinensen (Bicycle magazin felmérése alapján). Ezt a díjat a legjobb szervezés, ellátás, logisztika, a legszebb legélvezhetőbb pálya, leghosszabb Single tracks, floating bridges miatt kapta a megkérdezett versenyzők véleménye alapján.

13 máj. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás   Szentgyörgyi Krisztián
Sani2C epikus szakasza Sani2C epikus szakasza Sani2C

A verseny 3 napon át 3 erősen különböző jellegű futamból áll, ahol 2 fős csapatban 260 km-t és 5000 m szintkülönbséget teljesítenek az indulók. 

Dél-Afrika a kerékpározás és legfőképpen az MTB, az Xterra országa, a MTB versenyzés Tour de Frace-a, a Cape-Epic hazája, számos MTB cross country, downhill, világkupa és világbajnokság helyszíne.

Több profi országúti kerékpárcsapat (MTN-Qhubeka, Barloworld) és kerékpáros hazája, itt született, Burry Stander, Robert Hunter, Daryl Impey, itt edz a 2013 évi Tour de Frace bajnoka Chris Froom (SKY) itt él és edz Christoph Sauser (Team Specialized) olimpiai bronzérmes és 5x Cape Epic győztes, itt edz Jaroslav Kulhavy (Olympic Champion), Karl Platt (Bulls Olimpiai bronzérmes).

A verseny neve SANI2C az útvonalról kapta a nevét. A verseny Underberg-ból indul, ami a Sani Pass hegységen halad át (Natal province, kb. 150 km Durbantól). A második szakaszon a verseny Jolivetbe érkezik a legvarázslatosabb UMKOMAAS völgyön áthaladva. A verseny utolsó napján a mezőny megérkezik az Indiai óceán partjára Scottburgba (Durban). Így jön a név "Sani to sea" = "Sani2C".

Az Umkomaas Völgye Nemzeti Park és szigorúan természetvédelmi terület, ami évente csak ritkán látogatható teljes egészében.

Miért is varázslatos és a világon egyedülálló ez a völgy?

Miért is beszél minden egyes a távot teljesítő versenyző a verseny második napjáról... erről bővebben később a második nap beszámolójában.

A legfontosabb tények, amik a versenyt világhírűvé tettek:

A leghosszabb Single track-ek a világon (minden MTB-os tudja mekkora élvezeti értekkel bír ilyen úton bringázni és milyen nehéz ezeken versenyezni). 2008-tól páros single track is van a verseny közben (ami azt jelenti hogy a csapat két versenyzője akár 3-5 km-en keresztül követi egymást néha egymás mellett néha akar egy folyó két oldalán). Az útvonalon a single track a pálya teljes szakaszának 40%-át alkotják ami páratlan és egyedülálló a világon! 

A verseny különlegességet képezik a Floating bridges (mesterséges lebegő hidak), amelyek 1 m szélesek, mozognak oldalirányban és süllyednek amikor a kerékpárosok áthaladnak rajta. A három nap alatt a pálya kb. 4 km-en keresztül ilyen hidakon halad, ahol a leghosszabb 600 m hosszú a befutó előtt Scottburga-ban található.

A nagy létszám miatt a versenyzők három különböző futamban indulnak, amelyeket egy napos eltéressél indítanak. Az első futamot TRIAL-nak hívjak, ahol a versenyt első alkalommal teljesítők indulnak, a második futam az Adventure, itt azok versenyeznek, akik mar teljesítették a versenyt legalább egyszer, és a harmadik futam a Race vagy Profi futam (pénzdíjas) - ide csak az előző két verseny egyiken kellő időt teljesítők indulhatnak (ezen indulok én is, innen küldöm beszámolómat). 

2015-ben ezen a versenyen a világon előszór a versenyzőknek teljes GPS navigáció szükséges a táv teljesítéséhez. Ez azt jelenti h nem lesznek irányt jelző táblák a verseny folyamán, hanem minden csapattag letölti a saját GPS térképet a kerékpáros gps berendezésére és azt követi a verseny folyamán. Természetesen a verseny bírái szúrópróba szerűen ellenőrző pontokkal látják el a pálya teljes hosszát. Minden csapatot végig követnek a rendezők a gps-szel összekötött számítógépes rendszeren keresztül.

Weboldal

 

Utoljára frissítve: szerda, 13 május 2015 11:14

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...