Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Új sportág a láthatáron - a Hike and Fly bemutatása Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Korábban hírt adtunk (9.4 kilométer mászás és repülés egy nap alatt Pascal Purin új "Hike and Fly" világcsúcsa) egy új outdoor sportról. Azóta sok kérdés érkezett hozzánk, hol és hogyan lehet megismerkedni, kipróbálni ezt a nem mindennapi sportágat. A hazai siklóernyős élet egyik tapasztalt képviselőjét, Tasi Gábort kerestük meg a témában.

14 okt. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Új sportág a láthatáron - a Hike and Fly bemutatása Foto: Red Bull

Hike and Fly - hangzatos és sokat sejtető név. Kérlek mutasd be ezt az új sportágat!

A Hike and Fly a siklóernyőzés egy új irányzata. Leginkább a túrasízéssel tudnám párhuzamba állítani. Az első síelők még fokával mentek fel a hegyre, ahonnan lesiklottak. A síelés szép lassan tömegsport lett, és felvonók vitték fel a síelőket a hegyre. A technológia fejlődésével egyre jobb és könnyebb felszerelések állnak a rendelkezésünkre, amelyek segítségével újra visszaléphetünk az alapokhoz. Elkerüljük a tömeget és a sípályákat, és sportként tekintünk a feljutásra is. A túra megkoronázása pedig a lesiklás lesz.

Hasonló folyamat megy végbe a siklóernyős sportban is. A kezdeti időben a pilóták felmentek a hegyre és lerepültek. A felszerelés tömege miatt (kb. 18-23 kg) mindenki a repülés hosszának növelésével foglalkozott. Olyan ez, mint az ultramaratonosok esetében, mindig egyre hosszabb távok következnek. A kezdetekben a siklóernyősök alig néhány kilométert tudtak repülni, ma viszont már 500 km fölött van a távrepülés rekordja (egy felszállásból légvonalban több mint 500 km távolságot repülnek).

A siklóernyőzés mára tömegsport lett. A technológia és az innovatív anyagok lehetővé tették, hogy egy komplett felszerelés súlya 5 kg alatt maradjon: ernyő 1,7 kg, beülő 100-600 gramm, mentőernyő 1,2 kg. Ez egy olyan súly, amit egy alpesi vagy vertikál futó, túrázó, hegymászó, sziklamászó is magával tud vinni felfelé, hiszen lefelé úgyis csak siklani kell.

Mitől különleges a Hike and Fly, miért és kinek ajánlod elsősorban?

Gondolj bele, milyen remek érzés felfutni a szikláig majd felvenni az ultrakönnyű ferrata szettet, felmászni a szikla csúcsára, és mindezt még csak reggel nyolc órakor! Ilyenkor csupán néhány zerge bóklászik a hegyen, a fények gyönyörűek, a völgyben köd van. Előveszed az ernyődet, elstartolsz és 15 perc alatt lent is vagy. Ez teljes értékű sport, a végén egy csodálatos repülés élménnyel, és nem fáradsz ki a csúcsról való lejutástól. Nem vesz igénybe egy egész napot, és a hátad sem fájdul meg a felszerelésekkel teli hátizsáktól.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Mi kell ahhoz, hogy elkezdjem a Hike and Fly-t?

Mindenkinek másképp kell hozzákezdenie ehhez a sporthoz. Egy futónak alapvetően nagyon jó az erőnléte, viszont meg kell tanulnia repülni. Egy siklóernyős kondíciója legtöbbször nem elegendő, így edzenie kell magát a kihívásokhoz. A Hike and Fly tanfolyam egy átlagos képességű sportolónak az alapoktól számítva körülbelül tíz nap. Ez azért lehetséges, mert egyrészt a legbiztonságosabb felszerelések már elérhetőek Hike and Fly kategóriában, másrészt a reggeli és esti repüléseknél csupán néhány szabályt kell betartani ahhoz, hogy ne legyen probléma.

Sorolj fel néhány ajánlott helyet és kedvcsinálóként néhány mondatban mutasd is be ezeket!

Jelenleg is folyik a hegyek meghódítása az Alpokban. Több mint ezer különböző csúcsról tudunk világszerte, ahonnan le lehet repülni, amelyeket már meghódítottak pl. Mount Everest.

Legutóbb a Monte Rosáról sikerült lerepülnünk 4320 méterről, így megismerkedtünk a magashegyek nehézségeivel. Nagy kedvencem a Dolomitokban a Marmolada. Ez egy kisebb gleccser, ahová mi a déli oldalon támadtunk be, 1500 méterről indultunk. Feljutottunk 2700 méterre, ahol egy 400 méteres ferrata volt még hátra a csúcsig. Ezek extrémebb kihívások, de a sokak számára ismert Rax vagy Schneeberg is kiváló terep. Látogass el a hikeandfly.info oldalra, és ott találsz egy komplett gyűjteményt a Hike and Fly-ra alkalmas helyekről.

Magyarországon hol és mikor ismerkedhetünk meg a sportág alapjaival, lehetőségeivel?

adriatic circle gear h

November 26-án tartunk egy előadást a Spider Club boulder termében. A részletekről a honlapunkon olvashatsz. 2017 tavaszától közös túrákat, oktatást és tanfolyamot szervezünk.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 14 október 2016 16:24

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk