Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 16. Csütörtök  Ma Mózes és Botond napja van.  

Bakos Zita Spartan versenyző a Szénás Kör tapasztalatairól

  • Állapot: Aktuális

A Szénás Kör egyik "helyi" teljesítője Bakos Zita, aki a Spartan Race akadályfutás edzésekhez találta meg a terepfutást és így nem is volt kérdés, hogy teljesíti hazai pályán a Kört.

06 dec. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  

Bemutatkozás

Bakos Zita vagyok. Pilisszentivánon élek születésem óta. Pilisvörösváron a Schiller Gimnáziumban érettségiztem. Később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem német-kommunikáció (PR) szakán végeztem. Jelenleg felnőttek és gyermekek nyelvoktatásával foglalkozom magán és csoportos órák keretében. Több, mint egy éve elválaszthatatlan függőségbe kerültem a Spárta edzés formával, valamint versenyekkel.

Hogyan kezdted el a sportot, a terepfutást?

Sajnálatos módon a sport nem volt szerves része a fiatalságomnak. Egy betegségből adódóan a sportnak sok olyan fajtájáról kellett lemondanom, melyeket csak később egyetem után ismerhettem meg közelebbről. Egyetemi éveim alatt elkezdtem ismerkedni a futással, mint sport formával, de ezt az időszakot inkább „tinglitangli, csináljunk valamit” időszaknak hívnám 3-4 km átlag tó körüli futásokkal. Majd egyetem után kipróbáltam több mozgásformát is, mint Fanatic Jump, Spinning, köredzések,kettlebell és trx edzések, melyeket évekig csináltam, mégsem éreztem őket alapvetően szerelemnek. Két évvel ezelőtt megtanultam úszni is, amely ugyancsak kimaradt a gyermekkori betegségem miatt, de mindig is vízimádó voltam. Hamar kiderült, hogy tehetségem is van hozzá. Ezt a későbbiekben is szeretném folytatni. Majd tavaly nyáron egy közeli családtagom betegsége miatt úgy éreztem, hogy szükségem van egy olyan sport formára, melyben kiadhatom a fájdalmam, és annyira „kemény”, hogy nincs időm közben gondolkodni, egyszerűen csak „kivégez”. Ez pedig a Spárta edzésforma.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tagja lettem Pilisvörösváron a Herkules Spartan Team-nek. Így találtam meg az „utam”. Ezt nevezném annak a sportágnak, amit mindig is kerestem, és már több mint egy éve teljes lelkesedéssel és szerelemmel űzök. Persze ez köszönhető a nagyszerű sporttársaknak is, akikkel a hónapok során összebarátkoztam és a futás komolyabb formáját is elkezdtem. A Spárta versenyeknek elengedhetetlen része a hosszú terepfutás, 8, 18, vagy akár 28km-en keresztül. Nekem ez volt a legnehezebb része, mivel sosem futottam még le előtte 4km-nél többet. Elképzelésem sem volt előtte arról, hogy a futásnál mennyi apróságra kell figyelni, akár mozgás vagy felszerelés terén. Fogalmam sem volt, hogy létezik külön terep és országúti cipő, vagy, hogy téli futásoknál nem kell egy egész overallba és sífelszerelésbe beöltözni vagy hogy mennyire fontos hosszú futásoknál a folyadék, só és szénhidrátpótlás. De mint minden, ez is tanulható. Így a hónapok során egyre hosszabb távokig eljutottam, ha nem is gyors tempóban, piciket javítva mindig a teljesítményemen. Így márciusban beneveztem életem első sport versenyére a Spartan Sprint-re, ezt követte júniusban a Super, majd a Beast. (függőséget okoznak). Mindegyik külön-külön óriás kihívást jelentett, hol az akadályokban, hol a távban, hol pedig a lehetetlen pálya helyzet miatt (sár és eső). Viszont ezalatt az év alatt számos hegységet, magyar várost, valamint a környező erdők szépségét ismerhettem meg és közben fejleszthettem magam a futásokban. Innentől nincs megállás. Még több futás, még több verseny .

Milyen nehézségekkel találkoztál ebben a rövid terepes időszakban?

Mivel csak 1 éve ismerkedem a terepfutással, így egyelőre még nem érzem azt, hogy lenne különbség nőként lefutni a távokat. Nehézségek persze adódnak amiatt, hogy „kezdő” vagyok, főleg az emelkedőknél, de az adott táj páratlan szépsége mindig kárpótol. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen csodás környezetben élek. (Pilis és környéke)

Hogyan jött a Szénás Kör teljesítésének ötlete?

Egy kedves edző társam említette, hogy van ez a lehetőség Solymáron. Régóta terveztem, hogy részt veszek egy „teljesítmény túrán”, így adott volt a lehetőség, hogy a közvetlen környezetemben tudjam ezt teljesíteni.

Készültél-e a teljesítésre külön és ha igen, akkor hogyan?

bakos zita szenas kor

Külön nem készültem a teljesítésre. Heti szinten járok Spárta edzésekre és mellette a terep futást is gyakorlom. Inkább lélekben készültem a táv hosszára. Sosem volt dolgom még 31 km teljesítésével. Plusz kicsit tartottam tőle, hogy többször is el fogunk tévedni, de az itiner és „okos óra” segítségével nagyszerűen tudtuk követni az útvonalat. Útközben több „frissítő pont” is adott volt, így ezzel nem volt gondunk. Valamint vittem magammal hátizsákot ivótasakkal, szénhidrát zselét és magnéziumot.

Miért és kinek ajánlanád a Szénás Kör lefutását?

Gyakorlott futóknak és túrázóknak egyaránt ajánlom, hiszen gyalogos és futó szintidő alatt is teljesíthető a kis kör (31km) és a nagy kör (75km) . A táj gyönyörű és páratlan látványt nyújt. Akár versenyekre készülés céljából is kitűnő „edzés” forma lehet. Az itiner szuperül elnavigál a célig, ahol Gergő gyermekeivel együtt mindig kedvesen és mosolygósan vár.

További sport / futó terveid?

Jövőre is szeretném teljesíteni a Spartan Trifectat magasabb szinten, jobb teljesítménnyel. Szívesen részt vennék kisebb terep-akadály versenyeken is. Ősszel pedig egy félmaraton teljesítése a cél.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 06 december 2018 15:40

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk